Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(71): "Ruling on Leasing an Endowment as a Coffee-Shop"

Date Added : 07-12-2015

 

Resolution No.(71): "Ruling on Leasing an Endowment as a Coffee Shop"

Date: 12/9/1424 AH, corresponding to 6/11/2003

 

We have received the following question:

What is the ruling of Sharia on leasing an endowed estate as a coffee shop that serves carbonated beverages and hookah?

Answer: All of success is due to Allah, The Lord of The Worlds

After researching and deliberating, the Board decided the following:

It is permissible to the leasee of an endowed estate to run it as a coffee-shop for serving carbonated beverages and hookah provided that he doesn`t use it for any illegal purpose, such as serving alcoholic drinks, playing cards, gambling, and mixing between the two sexes. And Allah Knows Best.

 

Chairman of the Iftaa` Board, Chief Justice, Izuldeen At-tamimi

Dr. Abdulsalam Al-Abbadi

Dr. Mohammad Abu Yahia

Dr. Yousef Ghyzan

Sheikh Na`eim Mujahid

Sheikh Mahmoud Shewayat

Dr. Wasif Al-Bakhri

Sheikh Sa`eid Al-Hijjawi 

 

 

Note: The hookah and the cigarettes are forbidden, and it is impermissible to lease shops for selling them, as stated in resolution No.(109) of the Iftaa` Board dated 30/5/2006. And Allah Knows Best.

 

 

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling of Islamic Law on obtaining financing from Islamic banks by bringing invoices in prior arrangement with the seller, then taking the cash after the financing is approved — with the purpose of settling debts and buying a car?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It appears from the transaction described that its underlying purpose is to obtain cash through resorting to a legal artifice (ḥīlah/tawarruq-style trick), and it is not permissible to engage in such trickery or to coordinate with the various parties merely to obtain liquidity. This is because such artifices bring the sale closer in reality to a ribā-based (usurious) transaction, even if it outwardly appears otherwise.
The Prophet ﷺ said: "Do not commit what the Jews committed, thereby making lawful what Allah has made unlawful through the flimsiest of tricks." This was related by Ibn Baṭṭah in his book Ibṭāl al-Ḥiyal (p. 47), and many scholars have graded it as ḥasan (sound/acceptable).
We have already explained the impermissibility of engaging in such deceptive dealings with Islamic banks in Fatwa No. 516, so please refer to it. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling of Islamic Law on selling gold or silver in installments or for a differed price?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is prohibited (haram) to sell gold or silver in installments or for a deferred price; rather, immediate hand-to-hand exchange (Taqabud) is mandatory, otherwise, it is considered usury (Riba). The Messenger of Allah ﷺ said: 'Gold for gold, silver for silver, wheat for wheat, barley for barley, dates for dates, and salt for salt—like for like, hand to hand. Whoever increases or asks for an increase has engaged in Riba; the receiver and the giver are the same in this regard.' (Narrated by Muslim). Furthermore, when exchanging new gold for used gold, they must be of equal weight, or it falls into Riba.
 
The permissible solution (al-makhraj) is for the merchant to purchase the used gold for cash first, and then sell the new gold for cash in a separate transaction. However, the price must be paid during the sitting of the contract (Majlis al-Aqd) for both deals. Alternatively, the jeweler may take the used gold with the intent of remodeling or repairing it, and then charge a fee for the craftsmanship or repair work. And Allah the Exalted knows best."

Zakah due on a woman`s jewelry?

Obligatory Zakah (obligatory charity) isn`t due on a woman`s jewelry used for adornment, provided that the value of each piece is within the range amongst common market price. And Allah Knows Best.