Articles

The Impact of the Fatwa on the Soul
Researcher Abdulrahman Abu Yabes
Read More
Statement of the Iftaa` Department on the Tourism Brochure Concerning Umm al-Raṣāṣ
His Eminence Noah Ali Salman
Read More
The General Iftaa` Department Commends the Decisive Security Operation: Jordan is Impervious to Terrorism and Terrorists
The General Iftaa` Department
Read More
The Authority to Issue Currency: Bitcoin as a Model
Dr. Mufti Sa`eid Farhan
Read More
The Doubt Alleging an Error in the Timing of the Ramadan Fast, and the Response to it
Dr. Mufti Zohair Riyalat
Read More
The Ascent of the Soul
Mufti Anas Khasasbeh
Read More
"I Don't Know" Is Half of Knowledge
Dr. Fadi Rabab`ah
Read More
How Can Religious Institutions Regulate Religious Discourse Online?
Dr. Hassan Abu_Arqoub
Read More
The Effect of Love for the Prophet ﷺ on the Conduct of the Muslim
Mufti Shadi Moghdadi
Read More
Rabī‘ al-Awwal: The Month of the Prophetic Sīrah and the Season of Emulating the Loftiest Example
The General Iftaa` Department
Read More

Summarized Fatawaa

Must a person refrain from eating for the rest of the day if they break a fast of a vow (nadhr) or a make up fast (qada)?

 

Whoever observes a vowed fast (nadhr) or a makeup fast (qada) is prohibited from breaking it without a valid excuse. If they break it without a legitimate reason, they are sinful.
However, they are not required to refrain from eating for the rest of the day, because such restraint is only required out of respect for the month of Ramadan, not for other types of fasting.

Is it permissible to pay the Zakah (obligatory charity) for settling the debt of a deceased relative?

It is impermissible to pay the Zakah for settling the debt of the deceased since Zakah is paid to eligible recipients who are alive. As for the debts of the deceased, they are to be settled from the estate before dividing it amongst the heirs, but if the deceased didn`t leave an estate, then it is desirable for his/her heirs to settle those debts if they can afford them. And Allah Knows Best.

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

I bought an apartment, and I am saving money to pay the remaining balance of its price — is zakāh obligatory on this money?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Zakāh is obligatory on all saved/hoarded wealth. Once the total wealth reaches the niṣāb (minimum threshold liable for zakah— equivalent to the value of 85 grams of pure 24-karat gold) and a full ḥawl (lunar year) has elapsed over it, zakāh becomes obligatory at a rate of (2.5%) — even if the wealth is earmarked for basic future needs, and even if the wealth's owner is in debt. Debt does not prevent the obligation of zakāh, nor is it deducted when calculating the zakāh due, based on the general and unrestricted wording of all the Qur'anic verses commanding zakāh, which draw no distinction between someone in debt and anyone else.
It is stated in ‘Umdat as-Sālik, from the books of the Shāfi‘ī school: "If someone possesses exactly the niṣāb, and owes an equivalent amount in debt, zakāh remains obligatory on what is in his possession, and the debt does not prevent this obligation" — meaning, the obligation of zakāh on what is presently in his possession.
The ḥawl (annual cycle) recognized for zakāh, as well as for the other sharī‘ah obligations that Allah, the Exalted, has imposed upon Muslims, is the Hijrī (lunar) year. And Allah, the Exalted, knows best.