Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(100): “Ruling on Purchasing a Certain Quantity of Diamond from Abroad through The Arab Islamic Bank“

Date Added : 02-11-2015

 

Resolution No.(100) by the Board of Iftaa`, Research and Islamic Studies:

 "Ruling on Purchasing a Certain Quantity of Diamond from Abroad through The Arab Islamic Bank“

Date: 14/3/1427 AH, corresponding to 13/4/2006 AD.

 

 

Question:

Does diamond take the same ruling as gold?

Answer: All success is due to Allah.

The Board is of the view that diamond isn`t amongst the prices and doesn`t take the ruling of gold; therefore, it is permissible for the questioner to purchase whatever quantity he likes through the Arab Islamic Bank, provided that he adheres to the Sharia rulings pertaining to Murabaha sale. The most important of these are: The bank should purchase the diamond for itself first. After the diamond becomes in its possession and guarantee, it should sell it to the client/purchaser. This is based on what the Prophet(PBUH) said to Hakim Bin Hizam: “  I bought some food and made food and made a profit on it (by selling it) before I took possession of it. I came to the Messenger of Allah and told him about that and he said: 'Do not sell it until you take possession of it. "'{Ahmad}.

 

 

Iftaa` Board

Chairman of the Iftaa` Board, Chief Justice, Dr. Ahmad Hilayel

Dr. AbdulMajeed Al-Salaheen

Dr. Abdukareem Al-Khasawneh

Dr. Yousef Ghyzaan

Dr. Wasif Al-Bakhri

Sheikh Sae`id Hijjawi

Sheikh Nae`im Mujahid

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

Can Zakah or Zakat al-Fitr be given to a poor brother?

Yes, it is allowed to give Zakah or Zakat al-Fitr to a poor brother, as he is considered among the eligible recipients.

Should a person feel pleased, or have a virtuous vision after offering Istikhara (guidance prayer) in order to do what he/she had offered it for?

The result of the Istikhaarah is not necessarily that a person sees something (in his dream), or feels pleased, but the most important result of the Istikhaarah is whether a person is enabled to do a given matter or not.

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

Is the multiplication of reward for prayer in the sanctuaries of Makkah and Madīnah limited to the obligatory prayer, or does it include the voluntary prayer as well?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is no difference between the obligatory (farḍ) and the voluntary (nafl) prayer in the ḥadīth on the multiplication of reward in the two Sanctuaries (al-Ḥaramayn), because the authentic ḥadīths are unrestricted and general in wording. It is therefore not permissible to restrict or specify them without evidence. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “Our school holds that the superiority of prayer in the two mosques of Makkah and Madīnah is not limited to the obligatory prayer, but includes both the obligatory and the voluntary.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.8/p.476]
The multiplication of reward applies to whoever prays in al-Masjid al-Ḥarām or anywhere within the sanctuary (ḥaram). Al-Shirwānī (may Allah have mercy on him) said: “The more correct view according to al-Nawawī is that the multiplication of the prayer’s reward covers the whole sanctuary, and is not limited to the mosque, nor to Makkah itself.” [Tuḥfat al-Muḥtāj with the glosses of al-Shirwānī and al-ʿAbbādī, Vol.10/p.95]. And Allah Almighty knows best.