Articles

Announcement of the Passing of the Esteemed Sheikh Kamel Khatatbeh
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 28-08-2023

Announcement of the Passing of the Esteemed Sheikh Kamel Khatatbeh

 

 

The General Iftaa Department, represented by His Eminence the Grand Mufti Sheikh Abdulkarim Al-Khasawneh, and His Excellency the Secretary-General Dr. Mohammad Al-Khalaileh, along with the esteemed Muftis, researchers, and administrators, mourn the passing of the honorable Sheikh Kamel Khatatbeh, the Mufti of Ajloun Governorate. They extend their deepest condolences to the Khatatbeh clan in general and to the family of the deceased in particular. They pray to Allah Almighty to replace the deceased with a better abode than his, a better family than his, better neighbors than his, and to grant him a place in His spacious gardens.

 

 

 

Indeed, to Allah we belong and to Him we shall return.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on someone who intends to travel to Jeddah for two days — must he enter iḥrām from his place of residence [i.e., before passing the mīqāt]?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Whoever is firmly resolved in his intention to perform ‘Umrah before setting out on his journey, it is unlawful for him to pass beyond his country's mīqāt (the designated boundary point for entering the state of iḥrām) without entering iḥrām. If he does so, he must return to the mīqāt to enter iḥrām from there, provided he has not yet begun performing the rites of the pilgrimage — in which case nothing further is required of him. However, if he does not return, he must offer a sacrifice (sheep/goat), to be distributed among the poor of the Ḥaram.
It is stated in at-Tanbīh fī al-Fiqh ash-Shāfi‘ī (p. 71): "Whoever, intending to perform the rites [of ‘Umrah or Ḥajj], passes beyond the mīqāt and enters iḥrām only after it, must offer a sacrifice. However, if he returns to the mīqāt before beginning any of the rites, the sacrifice is waived from him."
Accordingly: whoever is firmly resolved in his intention to perform ‘Umrah before setting out on his journey must enter iḥrām at the mīqāt of his country through which he passes. Whoever fails to do so, passing beyond the mīqāt without entering iḥrām, and does not return, has sinned, and must repent to Allah, the Exalted; and he must offer a sacrifice, to be distributed among the poor of the Ḥaram. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling on making up the regular *rawātib* (sunnah) prayers together with a missed obligatory prayer?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is obligatory to make up (qaḍāʾ) a missed obligatory prayer (farḍ). As for the timed supererogatory prayers (al-sunan al-muʾaqqatah) or the regular rawātib prayers, it is recommended (mandūb) to make them up, even if a long time has passed. Ibn Ḥajar (may Allah have mercy on him) said in his Fatāwā: "It is established in our school that it is sunnah to make up the timed voluntary prayers, by night or by day, even if congregation is not prescribed for them, whether much time has passed or little."
Accordingly, it is recommended to make up the sunan together with the obligatory prayer. And Allah Almighty knows best.
________________________________________
Note on terminology: Al-nawāfil al-muʾaqqatah (timed voluntary prayers) refers to supererogatory prayers tied to a specific time or cause, such as the rawātib (regular prayers before and after the obligatory ones), Duha, and the like. The ruling given here reflects the Shāfiʿī position.

I broke my oath and am now obligated to pay the expiation for a broken oath (kaffārat al-yamīn). Would it be valid to fulfill this by inviting the poor and needy to a meal for them to eat from?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
The expiation for a broken oath (kaffārat al-yamīn) is given to the poor (fuqarā') and needy (masākīn), and it must be given in the form of ownership (tamlīk) transferred to them of the required amount — namely, one mudd of the staple food of the locality, or its equivalent monetary value. It isn`t valid to invite the poor or needy to a meal prepared for them to eat from, as this does not constitute "ownership" (tamlīk) but merely "permission to partake" (ibāḥah).
Imam al-Shirbīnī (may Allah have mercy on him) said: "What is intended is that ownership be transferred to them; therefore, providing them with lunch or dinner [as a meal to eat from] isn`t valid." [Summarized from Mughnī al-Muhtāj,Vol. 5/P.50]. And Allah the Almighty knows best.