Articles

Announcement of the Passing of the Esteemed Sheikh Kamel Khatatbeh
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 28-08-2023

Announcement of the Passing of the Esteemed Sheikh Kamel Khatatbeh

 

 

The General Iftaa Department, represented by His Eminence the Grand Mufti Sheikh Abdulkarim Al-Khasawneh, and His Excellency the Secretary-General Dr. Mohammad Al-Khalaileh, along with the esteemed Muftis, researchers, and administrators, mourn the passing of the honorable Sheikh Kamel Khatatbeh, the Mufti of Ajloun Governorate. They extend their deepest condolences to the Khatatbeh clan in general and to the family of the deceased in particular. They pray to Allah Almighty to replace the deceased with a better abode than his, a better family than his, better neighbors than his, and to grant him a place in His spacious gardens.

 

 

 

Indeed, to Allah we belong and to Him we shall return.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is a woman sinful if she fasts out of shyness from her family while menstruating or in postnatal bleeding?

It is forbidden for a woman who is menstruating or in postnatal bleeding to abstain from food and drink with the intention of fasting. If she fasts out of shyness, she is sinful, as her fast is not valid.
However, if she refrains from eating and drinking without intending to fast, it is not forbidden, but she unnecessarily burdens herself without need.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on congratulating others on the arrival of Ramadan?

Congratulating others on the arrival of Ramadan is permissible.
If someone does it to express their love for worship and the blessings of Ramadan, and congratulates their fellow Muslim, they have done something good.
The Prophet ﷺ said: "Shall I not tell you something that, if you do it, you will love one another? Spread peace (Salam) among yourselves." [Narrated by Muslim]
Giving Salam is a prayer for peace and safety.

What is the ruling on Jumu‘ah (Friday) prayer for a traveler, and what are the conditions for it to be waived from him?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Jumu‘ah (Friday) prayer is not obligatory upon a traveler, whether on a long or short journey, provided that — according to the Shāfi‘ī school — he departs from his place of residence before the time for Fajr prayer begins, and that he does not intend to stay in the place he travels to for four days or more, excluding the day of arrival and the day of departure. If he intends to stay longer than that, he may not make use of the travel concession simply by arriving in that town. If he begins his journey after the adhān for Fajr has already been called, then Jumu‘ah prayer remains obligatory upon him, whether in his own town or in any town where Jumu‘ah is being held.
It is stated in Bushrā al-Karīm (Vol.1/p.383), from the books of the Shāfi‘ī school: "Jumu‘ah [prayer] is not obligatory upon a traveler on a permissible journey, whether long or short, if he departs from his place of residence before Fajr."
A "short journey" refers to travel covering a distance shorter than that of a long journey — that is, less than (81 km). The traveler begins to be entitled to travel concessions once he passes beyond the built-up limits of his town. And Allah, the Exalted, knows best.