What is the ruling on fasting for those with diabetes, heart disease, high blood pressure, kidney disease, or ulcers?
● A sick person who is completely unable to fast is exempted from fasting and must offer fidyah (feeding a needy person), as Allah Almighty says {what means}: "and [in such cases] it is incumbent upon those who can afford it to make sacrifice by feeding a needy person." [Al-Baqarah/184]. They are not required to make up for the missed fasts.
● A sick person who can fast on some days but not others should fast when able and make up the missed days after Ramadan when possible. No fidyah is required in this case.
● If fasting during the long, hot summer days is too difficult for a sick person, but they can make up the fasts during the shorter, cooler winter days, they should break their fast and make up for it when they are able, without fidyah.
Is it permissible for a woman to perform the obligatory prayer immediately after the adhan and before the Iqamah is performed in the mosque?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Yes, it is permissible for a woman to perform the obligatory (Fard) prayer immediately after the Adhan (call to prayer) and before the Iqamah (call to commence prayer) is performed in the mosque. And Allah the Exalted knows best.
Is it permissible to sleep after the time of the Fajr prayer has begun, with the intention of waking up shortly afterward?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
If a person sleeps after the time of Fajr has begun, with the second adhān, then sleeping is forbidden (ḥarām) at that point, unless he is certain that he will wake up and perform the prayer within its time. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.