Is the one offering the sacrifice liable if its meat spoils?
Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
If the meat (of the sacrifice) spoils due to the negligence of the one offering the sacrifice in preserving it, or due to improper storage, then he is liable to compensate for the portion due to the poor (which is estimated as half a kilogram of meat). If the sacrifice was a vowed (mandatory) one, then he is liable for all of it.
However, if he was not negligent, then there is no liability upon him, because its ruling is the ruling of a trust (like an item left in someone's care). And Allah Almighty knows best.
What should a person do if they suffer from an incurable illness that prevents them from fasting?
A person who has an illness that is not expected to be cured and prevents them from fasting must feed a needy person one mudd (600 grams) of food (such as wheat or rice) for each missed day instead of fasting.
Allah Almighty says {what means}: "and [in such cases] it is incumbent upon those who can afford it to make sacrifice by feeding a needy person." [Al-Baqarah/184].
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on performing the Istikhara prayer after the Witr paryer?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The Istikhara prayer (Prayer for seeking guidance) is a Sunnah. It consists of two units (rak’ahs) performed outside of the obligatory prayers, after which the person supplicates with the traditionally narrated du’a. It is permissible to perform it before or after the Witr prayer, as the Istikhara prayer is recommended at all times except during the disliked times—the periods in which prayer is prohibited. This is because its specific reason (the Istikhara and supplication) occurs after the prayer itself, and any prayer with a subsequent reason is not permitted during the prohibited times. It should be noted that the two rak’ahs of Istikhara are not fulfilled by performing only one rak’ah, nor by a prostration of recitation (Sajdat al-Tilawah), nor by a funeral prayer (Janazah). And Allah the Exalted knows best.