Is it permissible for a praying person to make supplication in each Sajdah (a prostration) of obligatory prayer?
It is permissible for a praying person, whether praying individually, or in congregation, to make supplication during Sujood (prostration) in obligatory, or voluntary prayers. However, it is disliked for the Imam to do so since he is required to spare the prayer performers any sort of hardship, unless he is leading a certain group who don`t mind him extending the prayer.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law regarding one who purchases a sacrificial animal (uḍḥiyah) and it then develops a defect before slaughter?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
If a defect that invalidates the sacrifice (uḍḥiyah) arises after its purchase — for example, if one purchased a sound, defect-free animal, and it then developed a limp, blindness in one eye, or a similar defect before slaughter — it does not fulfill the requirement of a valid uḍḥiyah, according to the Shāfi'ī school.
It is stated in Asnā al-Maṭālib fī Sharḥ Rawḍ al-Ṭālib (Vol.1/P.535): "Even if the limp develops [in the animal] while the knife is upon it, it still does not fulfill the requirement, because it is lame at the moment of slaughter — this is analogous to a case where a sheep's leg breaks and one hastens to slaughter it [in that condition]."
The Ḥanbalī school, however, held that if the one offering the sacrifice purchased the animal while it was sound and defect-free, and a defect then befell it afterward, the sacrifice remains valid and there is no obligation to replace it.
It is stated in Masā'il al-Imām Aḥmad, one of the Ḥanbalī reference works (Vol.8/P.4021): "I said: If a person purchases the sacrificial animal while it is sound, and it is then afflicted with illness, blindness in one eye, or a broken limb [before slaughter]? He [Imam Aḥmad] said: It is said that it still fulfills the requirement. Isḥāq said likewise, because he purchased it while sound, and the defect befell it only afterward, so it remains sufficient on his behalf." [End of quote]
Accordingly, a sheep afflicted with a defect that invalidates the sacrifice does not fulfill the requirement of a valid uḍḥiyah — whether the defect arose after purchase or during the slaughter itself — according to the Shāfi'ī school. However, there is no objection to following the Ḥanbalī position on this matter [as a valid alternative]. And Allah, the Most High, knows best.
Is it permissible for a woman to ride a taxi without a Mahram (unmarriageable kin) in order to attend a gathering of knowledge?
It is permissible for the woman to pursue the knowledge that she needs in order to perform the religious requirements due on her if there was nobody to teach her at home, provided that there is no temptation involved. Moreover, we don`t recommend that she rides a taxi without a Mahram although such an act isn`t from the forbidden Khulwah (seclusion).