Articles

Announcement of the Passing of the Esteemed Sheikh Kamel Khatatbeh
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 28-08-2023

Announcement of the Passing of the Esteemed Sheikh Kamel Khatatbeh

 

 

The General Iftaa Department, represented by His Eminence the Grand Mufti Sheikh Abdulkarim Al-Khasawneh, and His Excellency the Secretary-General Dr. Mohammad Al-Khalaileh, along with the esteemed Muftis, researchers, and administrators, mourn the passing of the honorable Sheikh Kamel Khatatbeh, the Mufti of Ajloun Governorate. They extend their deepest condolences to the Khatatbeh clan in general and to the family of the deceased in particular. They pray to Allah Almighty to replace the deceased with a better abode than his, a better family than his, better neighbors than his, and to grant him a place in His spacious gardens.

 

 

 

Indeed, to Allah we belong and to Him we shall return.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling on giving Zakah (obligatory charity) to one`s relatives?

It is impermissible to pay Zakah to one`s origins (parents and grandparents) because providing for them is an obligation on their branches (sons and daughters) if they were poor, but it is permissible to give some of the Zakah money to relatives whose provision isn`t due on the giver of the Zakah.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is it permissible to offer an Udhiyah on behalf of the deceased?

In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
Offering an Udhiyah (sacrificial animal) on behalf of a deceased person is permissible. This is the official position of the Hanbali school (as stated in Kashshaf al-Qina’ by al-Bahuti,Vol.6/P.428) and was also upheld by the prominent Shafi'i scholar Al-’Abbadi (mentioned in Bidayat al-Muhtaj by Ibn Qadi Shuhbah,Vol. 4/P.358). It has likewise been narrated as a valid view among some Maliki and Hanafi scholars.
 
In fact, Imam Abu Dawud dedicated an entire chapter in his Sunan collection entitled, "Chapter on Sacrificing on Behalf of the Deceased." In it, he recorded a narration from Hanash, who said: "I saw 'Ali sacrificing two rams, so I asked him, 'What is this?' He replied, 'The Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) commanded me to offer a sacrifice on his behalf, so I am sacrificing on his behalf.'"
 
Imam Abu Dawud also narrated from Jabir (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) said: "O Allah, this is from You, for You, and on behalf of Muhammad and his Ummah (community). In the Name of Allah, and Allah is the Greatest," and he then slaughtered the animal.
 
The textual evidence here lies in the fact that our Master, the Prophet (peace and blessings be upon him), offered a sacrifice on behalf of his entire community—and it is well-established that his community includes those who have already passed away.
 
Furthermore, there is an abundance of sacred texts demonstrating that the rewards of righteous deeds reach the deceased. For instance, it is permissible to fast on behalf of a deceased person who passed away with missed obligatory fasts, and it is equally permissible to perform Hajj on their behalf, both of which are firmly established in authentic Hadiths. Therefore, if the reward of fasting (which is a purely physical act of worship) and Hajj (which is a joint physical and financial act of worship) can reach the deceased, then the reward of an Udhiyah reaches them with greater reason (by way of A Fortiori argument). This is because it is a purely financial act of worship, falling under the general category of charity (Sadaqah).
 
Additionally, scholars have reached a consensus (Ijma') that the rewards of charity reach the deceased, and since the Udhiyah is inherently an act of charity, it falls under the same ruling. Consequently, based on all the aforementioned evidence, we hold the view that offering a sacrifice on behalf of the deceased is entirely permissible. And Allah the Almighty Knows Best.

What is the ruling on the prayer of one who said "Subḥāna Rabbiya al-ʿAẓīm" in prostration (*sujūd*) and forgot to correct it?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Saying “Subḥāna Rabbiya al-ʿAẓīm” in bowing (rukūʿ) and “Subḥāna Rabbiya al-Aʿlā” in prostration (sujūd) is one of the hayʾāt (non-essential sunnahs) of the prayer. Whoever omits it, whether deliberately or by forgetfulness, or replaces it with another remembrance (dhikr), his prayer is valid and he does not perform sujūd al-sahw. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “Our school holds that one does not prostrate for omitting the audible or silent recitation, the tasbīḥ, and the rest of the hayʾāt.” [al-Majmūʿ, Vol.4/p.127]
If he performs sujūd al-sahw for something that does not call for it, his prayer is invalidated, because he introduced a prostration of forgetfulness without a cause, and he must repeat the prayer. The exception is one who did so out of forgetfulness or ignorance, whether because he recently entered Islam or because he lives far from scholars; he is excused and his prayer is not invalidated.
It is stated in Mughni al-Muḥtāj (Vol.1/p.417): “It is stated in al-Anwār: If he does something that does not call for sujūd al-sahw, thinking that it does, and then prostrates, his prayer is not invalidated if he is ignorant because he recently entered Islam or because he is far from scholars.”
Since this issue is hidden from the laity, as it is among the subtleties of knowledge, and the laity are excused for ignorance of whatever is of such a nature, and their act of obedience is not invalidated because of it, it may be said that the prayer of one who has not acquired knowledge of the issue is not invalidated. As for after knowing it, the prayer is invalidated.
Whoever realizes while still in the prayer that his prostration was out of place, it is sunnah for him to perform sujūd al-sahw. And Allah Almighty knows best.