Articles

Announcement of the Passing of the Esteemed Sheikh Kamel Khatatbeh
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 28-08-2023

Announcement of the Passing of the Esteemed Sheikh Kamel Khatatbeh

 

 

The General Iftaa Department, represented by His Eminence the Grand Mufti Sheikh Abdulkarim Al-Khasawneh, and His Excellency the Secretary-General Dr. Mohammad Al-Khalaileh, along with the esteemed Muftis, researchers, and administrators, mourn the passing of the honorable Sheikh Kamel Khatatbeh, the Mufti of Ajloun Governorate. They extend their deepest condolences to the Khatatbeh clan in general and to the family of the deceased in particular. They pray to Allah Almighty to replace the deceased with a better abode than his, a better family than his, better neighbors than his, and to grant him a place in His spacious gardens.

 

 

 

Indeed, to Allah we belong and to Him we shall return.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is it permissible to eat from an Udhiyah slaughtered on behalf of a deceased person?

Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
 
It is permissible to eat from the sacrifice (uḍḥiyyah) that is offered on behalf of a deceased person. This is the madhhab (school of thought) of the Hanbalis. In this case, the heirs take the place of the deceased as if he were alive, with the same rights to eat from it, give it in charity, and offer it as a gift.
 
It is stated in Maṭālib Uli al-Nuhā (Vol.2/P.472): "Offering a sacrifice on behalf of a deceased person is better than offering one on behalf of a living person, because the deceased is unable (to perform deeds) and is in need of reward. It is to be treated like a sacrifice on behalf of a living person in terms of eating, giving charity, and giving gifts." And Allah Almighty knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on eating or drinking during the circumambulation?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is disliked (makrūh) to eat or drink during the circumambulation (ṭawāf).
Shaykh al-Islām Imām al-Nawawī states in al-Majmūʿ: "It is disliked to eat or drink during ṭawāf, and the dislikedness of drinking is lighter. Neither of them, nor both together, invalidates the ṭawāf. Al-Shāfiʿī said: 'There is no objection to drinking water during ṭawāf, and I do not consider it sinful; however, I prefer that it be avoided, as refraining from it is more befitting in terms of proper conduct.' Among those who explicitly stated the dislikedness of eating and drinking, and that drinking is the lesser of the two, is the author of al-Ḥāwī."
If, however, a person is in genuine need of drinking, then there is no dislikedness in doing so. In any case, the ṭawāf itself remains valid. And Allah the Almighty knows best.

What is the ruling on someone who possesses cash reaching the niṣāb (minimum threshold liable for zakah), and then uses part of it to purchase gold before the ḥawl (lunar year) is complete — must he pay zakāh on all of it [combined], or only on the remaining cash, excluding the gold?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Gold acquired for hoarding and saving is subject to zakāh once it reaches the niṣāb (minimum threshold liable for Zakah) — when combined with any cash held — and once a full ḥawl (lunar year) has elapsed over it. The starting point for calculating this ḥawl is the ḥawl of the paper currency [used to purchase it], which had already reached the niṣāb and was then used to purchase the gold.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.78): "As for someone who sells silver in exchange for gold, or vice versa, zakāh remains obligatory upon it, since he builds [the calculation of] its ḥawl upon [the ḥawl established at the time of] the original transaction [i.e., when the wealth was first acquired]."
This has already been explained in detail in Fatwa No. 2670 — please refer to it.
And Allah, the Exalted, knows best.