What is the ruling on reciting the takbīr from Sūrat aḍ-Ḍuḥā to Sūrat an-Nās upon completing the recitation of the Qur'an (khatm)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is recommended to recite the takbīr from the beginning of Sūrat aḍ-Ḍuḥā through to the end of Sūrat an-Nās, and this is the recitation practice of the people of Makkah.
It is stated in Nihāyat az-Zayn (p. 65): "It is sunnah to begin each sūrah with the basmalah, since it constitutes a verse of it. It is also sunnah to say, before each sūrah — from aḍ-Ḍuḥā to the end of the Qur'an — 'Lā ilāha illallāh, wallāhu akbar' (There is no god but Allah, and Allah is the Greatest), based on what has been narrated regarding Imam ash-Shāfi‘ī (raḍiyallāhu ‘anh), who heard a man reciting this takbīr in prayer, and said to him: 'You have done well, and you have hit upon the sunnah.'"
And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on someone who combines two prayers as an early combination (jam‘ taqdīm), and then arrives at his place of residence during the time of the second prayer — is he obligated to repeat it?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Whoever combines Ẓuhr and ‘Aṣr while traveling — that is, before he has reached the built-up boundaries of his hometown [upon returning] — his combination (jam‘) of the two prayers remains valid, even if he arrives at his place of residence before the time for the second prayer has actually begun. This is because the combination was already validly completed with its proper conditions fulfilled, and he is not obligated to repeat the second prayer [upon arrival].
A traveler is permitted to make use of the concessions of shortening (qaṣr) and combining (jam‘) prayers once the distance of travel reaches (81 km) or more, provided that his journey is a permissible one, and that he begins shortening and combining only after actually setting out on the journey and passing beyond the built-up limits of the city in which he resides. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
Which holds greater virtue: The Udhiyah (Sacrificial Offering) or giving its value in Charity (Sadaqah)?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Offering an Udhiyah (sacrificial offering) holds greater virtue than donating its monetary value to the poor and needy. This is because the sacrifice is a prominent, manifest ritual among the sacred symbols of Islam. Allah Almighty says: "That [is so]. And whoever honors the symbols of Allah - indeed, it is from the piety of hearts." (Al-Hajj: 32)
Furthermore, there are numerous authentic and explicit Hadiths highlighting its immense reward. The Prophet (peace and blessings be upon him) consistently offered this sacrifice, as did the Righteous Caliphs after him. And Allah the Almighty Knows Best.