Is it a condition for I‘tikaf to be performed in the mosque?
Yes, for I‘tikaf to be valid, it must be performed in a mosque. I‘tikaf is not valid if performed at home or elsewhere.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on a person in a state of major impurity (junub) or a menstruating woman (ha'id) reciting the Quran from memory?
It is not permissible for a menstruating woman, a postpartum woman, or a person in a state of major impurity to recite anything from the Quran, whether from memory, from the Quran, from a phone, or a computer. It is also not permissible for them to touch the Quran, based on what was reported from Ali bin Abi Talib that the Prophet (peace be upon him) was not prevented from anything regarding the Quran except major impurity (janabah). (Reported by al-Tirmidhi who said it is a hasan sahih hadith). Menstruation and postpartum bleeding are analogous to major impurity (janabah) as they are all major impurities (hadath akbar).
For those mentioned, it is permissible to mention Allah and supplicate even with verses from the Quran, provided they do not intend them as recitation of the Quran, but intend them as remembrance (dhikr) or supplication (du'a). And Allah the Almighty knows best.