Is washing the private part after urinating (Istinjaa`) a condition, and is it done with water and soap, or with water only?
Istinjaa` is obligatory for removing impurity, and it can be done with toilet paper, or a stone, or water. It is preferable to do Istinjaa` first with paper, or stone, or the like, then to wash the private part with water until making sure that the impurity has been removed. Using soap is not a condition, but there is no harm in doing so provided that it is washed off with water. It is also permissible to use either water, or paper if impurity is removed by any.
A man insulted the Divine Essence; is it obligatory for him to perform Ghusl?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Insulting or blaspheming the Divine Essence (Dhat al-Ilahiyyah) constitutes apostasy (Riddah). The perpetrator of this grave sin must immediately repeat the two testimonies of faith (Shahadah) and sincerely repent to Allah the Exalted. It is recommended (Sunnah) for them to perform a ritual bath (Ghusl), though it is not a mandatory condition [for the validity of their return to Islam]. And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on someone who is uncertain whether he omitted one of the ab‘āḍ of the prayer, such as being uncertain whether he omitted the first tashahhud?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The ab‘āḍ include the middle tashahhud and the qunūt in Fajr prayer — for which sujūd as-sahw (the prostration of forgetfulness) is prescribed if left out. Whoever is uncertain, during the prayer, whether he omitted one of these elements, should proceed on the assumption that he did not perform it, and should perform sujūd as-sahw accordingly.
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 63): "If he is uncertain... whether he omitted a specific ab‘āḍ element, or whether he performed sujūd as-sahw, or whether he prayed three or four rak‘ahs — he proceeds on the assumption that he did not do it, and performs sujūd as-sahw."
The original principle (al-aṣl) for someone uncertain about [having performed] the first tashahhud is that he assumes he did not perform it. And Allah, the Exalted, knows best.