What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the correct point at which to raise the hands when standing up for the third rak‘ah (after the middle tashahhud)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Raising the hands while saying the takbīr [when rising for the third rak‘ah] is a recommended sunnah, and omitting it does not affect the validity of the prayer. The proper time for this is after rising from the middle tashahhud, once one has fully stood up.
It is stated in I‘ānat aṭ-Ṭālibīn (Vol.1/P.158): "His statement, 'and rising from the first tashahhud' — meaning, this manner [of raising the hands] is also a sunnah when he rises from the first tashahhud, that is, when he stands upright from it.
Consider [the question]: when precisely does the raising of the hands begin? Is it at the very start of rising from the first tashahhud, or after he has reached the minimum position of rukū‘ [i.e., once fully upright]? The apparent, [correct] view is the latter — even though the outward wording [of the text] might suggest the former — because at the very start of his rising, he is still relying on both hands [to push himself up, and therefore cannot yet raise them]."
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 53): "If his prayer extends beyond two rak‘ahs, he sits after them in the iftirāsh position, recites the tashahhud, and sends blessings upon the Prophet ﷺ alone, without [mentioning] his family [at this point]. He then stands while saying the takbīr, supporting himself with his hands; and once he has stood upright, he raises them level with his shoulders." And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on using the *subḥah* (prayer beads) to count during *tasbīḥ* and *dhikr*?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is recommended to use the ordinary or electronic subḥah (prayer beads or counter) to count tasbīḥ, dhikr, and istighfār, because it helps one to remember Allah. Many reports have been transmitted from the Companions and the Followers (tābiʿūn) showing that they continued to use strings of date pits as an aid to dhikr and tasbīḥ.
It is one of the lawful means of worship. Indeed, what is established from the Prophet (peace and blessings be upon him), namely that he counted tasbīḥ on his right hand, shows that it is permissible to count tasbīḥ with whatever helps a Muslim keep track of the number. There is therefore no basis for calling it an innovation (bidʿah), and we know of no jurist who said so.
Al-Ḥāfiẓ al-Suyūṭī (may Allah have mercy on him) wrote a dedicated treatise on the subject titled al-Minḥah fī al-Subḥah, printed within al-Ḥāwī li’l-Fatāwī (vol. 4–6).
Shaykh al-Islām Imam Ibn Ḥajar al-Haytamī (may Allah have mercy on him) was asked: Does the subḥah have a basis in the Sunnah? He replied: “Yes, and al-Ḥāfiẓ al-Suyūṭī wrote on this. Among the evidence is what is authentically reported from Ibn ʿUmar (may Allah be pleased with them both): ‘I saw the Prophet (peace and blessings be upon him) counting tasbīḥ on his hand.’ Ibn Abī Shaybah, Abū Dāwūd, and al-Tirmidhī also narrated: ‘Hold fast to tasbīḥ, tahlīl, and taqdīs, and do not be heedless, lest you forget the affirmation of Allah’s oneness (tawḥīd). Count them on the fingertips, for they will be questioned and made to speak.’ Counting tasbīḥ with pebbles, date pits, and a knotted string has also been reported from a group of the Companions and those after them. Some scholars held that counting on the fingertips is better than the subḥah, based on the ḥadīth of Ibn ʿUmar. Others distinguished, saying: if the one reciting is safe from miscounting, counting on the fingertips is better; otherwise the subḥah is better.” [al-Fatāwā al-Fiqhiyyah al-Kubrā, Vol.1/p.152]. And Allah Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.