For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on reciting aloud (*jahr*) in a silent (*sirriyyah*) prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Reciting aloud (jahr) in the Fajr prayer, in the first two rakʿahs of Maghrib and ʿIshāʾ, and reciting silently (isrār) in the Dhuhr and ʿAṣr prayers is a sunnah. If the worshipper recites aloud where silence is prescribed, or the reverse, his prayer is valid, although it is better to follow the sunnah, in imitation of the Prophet (peace and blessings be upon him). Abū Hurayrah (may Allah be pleased with him) said: “In every prayer there is recitation. What the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) let us hear, we let you hear, and what he concealed from us, we conceal from you. If you add nothing to Umm al-Qurʾān (al-Fātiḥah), it suffices, and if you add to it, it is better.” Narrated by al-Bukhārī.
Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said in al-Majmūʿ (Vol.3/389): “The sunnah is to recite aloud in the two rakʿahs of Ṣubḥ (Fajr), Maghrib, and ʿIshāʾ, and in the Friday prayer, and to recite silently in Dhuhr, ʿAṣr, the third rakʿah of Maghrib, and the third and fourth of ʿIshāʾ. All of this is by the consensus of the Muslims, together with the mutually reinforcing authentic ḥadīths on the matter. This is the ruling for the imam. As for the individual worshipper (munfarid), it is sunnah for him to recite aloud according to us and according to the majority… If he recites aloud where silence is prescribed, or the reverse, his prayer is not invalidated, nor is there a prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) for it, but he has committed something disliked (makrūh).” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on a suitor (khāṭib) going out alone with his fiancée before the marriage contract is concluded?
It is unlawful for a suitor, prior to the marriage contract , to do anything that would be unlawful for any non-maḥram man — including touching his fiancée, being secluded with her (khalwah), or seeing her without her complete sharī‘ah-compliant covering — even after the recitation of al-Fātiḥah (This is a cultural custom to seek Allah's blessing (barakah) and mark mutual consent) and the family's approval [of the engagement]. This is because the engagement, without the formal marriage contract, does not render unlawful matters permissible. And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible to offer an Udhiyah on behalf of the deceased?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Offering an Udhiyah (sacrificial animal) on behalf of a deceased person is permissible. This is the official position of the Hanbali school (as stated in Kashshaf al-Qina’ by al-Bahuti,Vol.6/P.428) and was also upheld by the prominent Shafi'i scholar Al-’Abbadi (mentioned in Bidayat al-Muhtaj by Ibn Qadi Shuhbah,Vol. 4/P.358). It has likewise been narrated as a valid view among some Maliki and Hanafi scholars.
In fact, Imam Abu Dawud dedicated an entire chapter in his Sunan collection entitled, "Chapter on Sacrificing on Behalf of the Deceased." In it, he recorded a narration from Hanash, who said: "I saw 'Ali sacrificing two rams, so I asked him, 'What is this?' He replied, 'The Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) commanded me to offer a sacrifice on his behalf, so I am sacrificing on his behalf.'"
Imam Abu Dawud also narrated from Jabir (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) said: "O Allah, this is from You, for You, and on behalf of Muhammad and his Ummah (community). In the Name of Allah, and Allah is the Greatest," and he then slaughtered the animal.
The textual evidence here lies in the fact that our Master, the Prophet (peace and blessings be upon him), offered a sacrifice on behalf of his entire community—and it is well-established that his community includes those who have already passed away.
Furthermore, there is an abundance of sacred texts demonstrating that the rewards of righteous deeds reach the deceased. For instance, it is permissible to fast on behalf of a deceased person who passed away with missed obligatory fasts, and it is equally permissible to perform Hajj on their behalf, both of which are firmly established in authentic Hadiths. Therefore, if the reward of fasting (which is a purely physical act of worship) and Hajj (which is a joint physical and financial act of worship) can reach the deceased, then the reward of an Udhiyah reaches them with greater reason (by way of A Fortiori argument). This is because it is a purely financial act of worship, falling under the general category of charity (Sadaqah).
Additionally, scholars have reached a consensus (Ijma') that the rewards of charity reach the deceased, and since the Udhiyah is inherently an act of charity, it falls under the same ruling. Consequently, based on all the aforementioned evidence, we hold the view that offering a sacrifice on behalf of the deceased is entirely permissible. And Allah the Almighty Knows Best.