In the Sharia-compliant viewing at a prospective bride (*al-naẓrah al-sharʿiyyah*), is it permissible for the man to see the woman without a veil (*ḥijāb*)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is sunnah for the suitor to see the woman he is seeking to marry within the limits the Sharīʿah permits, namely looking at the face and the hands (palms and backs), based on the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): “Look at her, for it is more likely to bring about harmony between you.” Narrated by al-Tirmidhī.
The suitor may also ask one of the women to look at the woman he is seeking to marry. In that case, she is permitted to see of her what she is normally permitted to see, which is not limited to the face and hands, and she then describes these matters to the suitor. It is narrated on the authority of Anas (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) sent Umm Sulaym to look at a girl, and said: “Smell her breath, and look at her heels.” Narrated by Aḥmad in his Musnad.
It is stated in Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.7/p.192): “For one who cannot easily look, or does not wish to look himself, it is sunnah to send someone who is permitted to look at her, to observe her and describe her to him, even regarding what he himself is not permitted to look at. He thereby gains through the sending what he would not gain through looking. Because of the added need for this, it is excepted from the prohibition of a woman describing another woman to a man.”
The permissibility of looking is conditional upon his resolve to marry her once he is able to, his predominant assumption that his proposal will be accepted, and his assumption that the woman is free of marriage and of a waiting period (ʿiddah). Otherwise, looking is forbidden.
Accordingly, it is not permissible for the suitor to look at anything other than the face and hands. He may ask one of his maḥram women, such as his mother or sister, to see the woman unveiled, and the Sharia-compliant viewing (of a prospective bride) must take place in the presence of one of the woman’s maḥrams. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on men wearing rings (those made of silver and of other metals, such as iron), and are there conditions for men wearing rings?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is sunnah for men to wear a silver ring on the right hand, following the practice of the Prophet (peace and blessings be upon him). It is reported in Ṣaḥīḥ al-Bukhārī, on the authority of Anas ibn Mālik (may Allah be pleased with him), that the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) took a silver ring and had “Muḥammad Rasūl Allāh” engraved on it. He said: “I have taken a ring of silver and had ‘Muḥammad Rasūl Allāh’ engraved on it, so let no one engrave the like of its engraving.”
It is a condition that the silver ring not exceed the size customary in the local norm (ʿurf). If it does, that is extravagance (isrāf). A ring made of a metal other than silver, such as iron or copper, is permissible to wear without disapproval (karāhah), except gold, which is forbidden (ḥarām) for a man to wear.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.1/p.586): “It is permissible, without disapproval, to wear a ring of iron or lead. It is sunnah for a man to wear a silver ring on the little finger of his right or left hand. Wearing it on the right is better, and it is permissible on the left, and on both together.”
It is also stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.97): “It is lawful for him, that is, the man, and likewise the khunthā (person of indeterminate sex), indeed all the more so, to wear a ring of silver, by consensus (ijmāʿ), because the Prophet (peace and blessings be upon him) took a ring of silver, narrated by the two Shaykhs (al-Bukhārī and Muslim). Wearing it is in fact sunnah, whether on the right or the left, though the right is better according to the sound position, as stated in the chapter on clothing in al-Rawḍah… The Shāfiʿī jurists did not specify the permitted size of the ring, and they probably relied on custom (ʿurf), that is, the custom of that country and the habit of people of his standing in it. Whatever exceeds that is extravagance, as they said regarding a woman’s anklet. This is the reliable position (al-muʿtamad).” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on performing the Witr prayer after the Adhan for Fajr prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The time for Witr prayer begins after the ‘Ishā' prayer and ends with the rising of true dawn (al-fajr aṣ-ṣādiq). If a Muslim performs it at any point within this window, it counts as performed on time.
It is also recommended to make up a missed Witr prayer at any time — whether before or after performing the Fajr prayer, or at any other time of day. On the authority of Abū Sa‘īd al-Khudrī (raḍiyallāhu ‘anh), the Messenger of Allah ﷺ said: "Whoever falls asleep and misses the Witr prayer, or forgets it, let him pray it when he remembers, or when he wakes up." (Related by at-Tirmidhī)
Shaykh al-Islām, Imam Ibn Ḥajar al-Haytamī (raḥimahullāh), says: "The time for Witr prayer is between the ‘Ishā' prayer and the rising of dawn, based on the authentic ḥadīth to this effect. If this time has passed, it is permissible for him to make it up (qaḍā') afterward." [Tuḥfat al-Muḥtāj]. And Allah, the Exalted, knows best.