Is it permissible for one who sacrifices on behalf of another, with the latter's permission, to eat from the sacrifice?
It is permissible for someone who sacrificed on behalf of another with their permission to eat from it with their permission, and they stand in their place (act as their representative) in distributing it.
It is stated in Nihayat al-Muhtaj ila Sharh al-Minhaj (Vol.8/P.141): "And he—meaning the one sacrificing on his own behalf, provided he has not apostatized—has the right to eat from a voluntary sacrifice and his sacrificial gift; rather, it is recommended. As for an obligatory sacrifice, it is forbidden for him to eat from it, whether it was designated as such initially or as a liability in his dhimmah. And excluded by what has preceded is if he sacrifices on behalf of another, or if he apostatized, then it is not permissible for him to eat from it, just as it is absolutely impermissible to feed a disbeliever from it."(The text I found indicates the impermissibility of eating) ???
And it is stated in Hashiyat al-Jamal ‘ala Sharh al-Manhaj (Vol.5/P.262): "If a person offers a sacrifice on behalf of a living person with their permission, does he act as their representative in distributing it—on the grounds that permission to sacrifice is permission to distribute it—or does it depend on their explicit permission? This requires consideration, but the first view is not far-fetched." And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on making up the regular pre-Dhuhr *sunnah* (*al-sunnah al-rātibah al-qabliyyah*) for one who missed it in the Dhuhr prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Every timed supererogatory prayer (nāfilah) is recommended (mandūb) to be made up if its time passes. As for a nāfilah that precedes the obligatory prayer, performing it before the farḍ is a matter of proper etiquette (adab); if it is prayed after the farḍ, it is still considered adāʾ (performed within its time). If the time of the farḍ has ended, it is recommended to make up (qaḍāʾ) the nāfilah for one who did not pray it.
Whoever misses the sunnah before Dhuhr, whether with an excuse or without one, it is recommended for him to pray it after the obligatory Dhuhr prayer, within the time of Dhuhr, even at its end, and it counts as adāʾ, not qaḍāʾ. It is also recommended for one who missed the pre-Dhuhr sunnah to pray it before the post-Dhuhr sunnah, in observance of the proper order. It is stated in ʿUmdat al-Sālik wa ʿUddat al-Nāsik (Vol.1/p.60): "What precedes the obligatory prayer has the same time as the obligatory prayer, and performing it before the farḍ is a matter of etiquette; after it, it is adāʾ. What follows the farḍ has its time begin with the performance of the farḍ and end with the end of its time."
If the time of Dhuhr has ended, it is recommended for him to pray both the pre- and post-Dhuhr sunnahs, and they count as qaḍāʾ for both. It is stated in ʿUmdat al-Sālik (1/61): "Every timed nafl, such as the ʿĪd prayer, Duha, Witr, and the regular rawātib of the obligatory prayers, if it is missed, it is recommended to make it up forever." And Allah Almighty knows best.
A man led the people in prayer as imam, and at the end of the prayer he performed a prostration of forgetfulness (*sujūd al-sahw*) because he had omitted a short *sūrah* after al-Fātiḥah. What is the ruling on his prayer and that of those praying behind him?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
According to the Shāfiʿī school, it is sunnah to recite a sūrah after al-Fātiḥah in the prayer. One who omits it has a valid prayer, and no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) is prescribed for omitting it. If someone performs sujūd al-sahw for its omission while knowing the ruling and remembering it, his prayer is invalidated. But one who is ignorant of the ruling, or who did so out of forgetfulness, his prayer is not invalidated, because this is among the matters that are obscure to people, and ignorance of it is not restricted to those who recently entered Islam.
Shaykh al-Islām al-Shams al-Ramlī said in Nihāyat al-Muḥtāj ilā Sharḥ al-Minhāj (Vol.2/p.70): “The remaining sunnahs are not compensated for by prostration, such as the remembrances (adhkār) of bowing and prostration, that is, the opening supplication (duʿāʾ al-iftitāḥ) and the sūrah, in accordance with the base rule, because they are not of the same nature as what has been reported [as compensable]. If one prostrates for any of them deliberately, his prayer is invalidated, unless he is excused due to ignorance. As for the objection raised that the ignorant person does not know that sujūd al-sahw is prescribed, and whoever knows it knows its place, this is refuted by denying such a necessary connection, for the ignorant person may hear only that sujūd al-sahw is prescribed before the salām, and so assume that it applies to every sunnah and is not restricted to its prescribed place.”
This is among the matters that are obscure, in which the mukallaf is excused for ignorance, as stated by al-Shabrāmallisī in his Ḥāshiyah ʿalā Nihāyat al-Muḥtāj (Vol.2/p.70).
However, if the imam prostrates, and the follower (maʾmūm) presumes that his imam’s prostration is for a reason for which one does not prostrate, it is not permissible to follow him in it, so long as the follower knows the ruling.
Accordingly, the prayer of one who did not recite a sūrah after al-Fātiḥah is valid, and sujūd al-sahw is not prescribed for it. Whoever prostrates out of ignorance or forgetfulness, his prayer is valid, because this is among the issues hidden from the general public. But whoever prostrates while knowing the ruling and remembering it, his prayer is invalidated. And Allah Almighty knows best.