For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on someone who intends to travel to Jeddah for two days — must he enter iḥrām from his place of residence [i.e., before passing the mīqāt]?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Whoever is firmly resolved in his intention to perform ‘Umrah before setting out on his journey, it is unlawful for him to pass beyond his country's mīqāt (the designated boundary point for entering the state of iḥrām) without entering iḥrām. If he does so, he must return to the mīqāt to enter iḥrām from there, provided he has not yet begun performing the rites of the pilgrimage — in which case nothing further is required of him. However, if he does not return, he must offer a sacrifice (sheep/goat), to be distributed among the poor of the Ḥaram.
It is stated in at-Tanbīh fī al-Fiqh ash-Shāfi‘ī (p. 71): "Whoever, intending to perform the rites [of ‘Umrah or Ḥajj], passes beyond the mīqāt and enters iḥrām only after it, must offer a sacrifice. However, if he returns to the mīqāt before beginning any of the rites, the sacrifice is waived from him."
Accordingly: whoever is firmly resolved in his intention to perform ‘Umrah before setting out on his journey must enter iḥrām at the mīqāt of his country through which he passes. Whoever fails to do so, passing beyond the mīqāt without entering iḥrām, and does not return, has sinned, and must repent to Allah, the Exalted; and he must offer a sacrifice, to be distributed among the poor of the Ḥaram. And Allah, the Exalted, knows best.
I own a pharmacy and have only merchandise. A full year (*ḥawl*) has passed and I have no cash. How do I pay the zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Zakāh must be paid immediately from the day it becomes due, and delaying it is forbidden when one is able to pay it, because it is the right of the poor, and it is forbidden to delay giving people their rights except for a valid Sharīʿah excuse. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “In our school, zakāh must be paid out immediately. Once it becomes due and he is able to pay it, it is not permissible to delay it. If he is unable, he may delay it until he is able. If he delays it after being able, he is disobedient and becomes liable for it.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.5/p.333]
If cash is not available to pay the zakāh and the only option is to pay in installments, he must pay it, even if in installments, from the proceeds of the merchandise that is sold after the time the zakāh became due, by deducting a set amount from each day’s takings. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on performing voluntary (nafl) prayer during the time of istiwā' (the sun's zenith) on the day of Jumu‘ah (Friday), and is this ruling specific to someone who has come to the mosque to perform the Jumu‘ah prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to perform voluntary (nafl) prayer during the time of istiwā' (the sun's zenith, i.e., its highest point before noon) on the day of Jumu‘ah (Friday) — whether for someone who is attending the Friday prayer or someone who is not, and whether they are among the people obligated to attend it or not.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.1/P.310): "The more correct position (al-aṣaḥḥ) is that prayer is permissible during this time without restriction — regardless of whether the person will be attending the Jumu‘ah prayer or not." And Allah, the Exalted, knows best.