A pious man proposed to me and my father was hesitant in this regard because he is black, am I sinful if I accepted his proposal?
If the suitor is pious, color isn`t a drawback. However, try talking to your father kindly, so that he approves of your marriage with contentment, and that is better for you.
What is the ruling if hemorrhoid blood exits after completing ablution?
If this blood is exiting from outside the anus (due to the hemorrhoid protruding), it does not invalidate ablution, because blood exiting from the body from other than the two orifices does not invalidate ablution. If it exits from the anus (meaning from inside it), it invalidates ablution, and one must perform istinja' from it, wash the area of impurity, and repeat the ablution.
However, if this blood exits continuously such that no time remains sufficient for purification and prayer without it flowing, then it takes the ruling of urinary incontinence (sals al-bawl). One then cleanses from it after the time for each prayer enters, performs ablution immediately thereafter, and performs the obligatory prayer immediately. There is no liability upon him after that if something of it flows, and he may pray as many voluntary prayers as he wishes. If he wants to pray another obligatory prayer, he must cleanse himself and perform ablution. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on a woman using contraception without her husband's knowledge if he is mistreating her?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is not permissible for a woman to use any means of delaying pregnancy without her husband's knowledge, consent, and mutual agreement. This is because having children is a sharʿī right belonging to both spouses equally in Islamic law. Imām al-Māwardī, may Allah have mercy upon him, stated: "The right to a child from a free woman is shared between them both" — meaning between the two spouses. [al-Ḥāwī al-Kabīr, 9/320]
It is therefore not permissible for either spouse to make a unilateral decision regarding the prevention of pregnancy without the consent of the other. We advise both spouses to discuss the matter with wisdom and mutual respect, so as to resolve any disagreement and arrive at a suitable solution that serves the interests of them both. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.