What is the ruling on performing the standing (qiyām) and bowing (rukū‘) portions of the prayer normally, while performing the prostration (sujūd) seated due to knee pain?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If performing sujūd (prostration) in prayer causes the worshipper pain in the knees, then it is permissible for him to perform it through gesture (īmā') while seated, since Allah, Glorified and Exalted is He, has lifted hardship from His servants. On the authority of ‘Imrān ibn Ḥuṣayn (raḍiyallāhu ‘anh), he said: "I suffered from hemorrhoids, so I asked the Prophet ﷺ about [how to perform] the prayer, and he said: 'Pray standing; if you are unable, then sitting; and if you are unable, then on your side.'" [Ṣaḥīḥ al-Bukhārī]
If the valid excuse later subsides, the worshipper is then obligated to perform the prayer with all its pillars and conditions fully observed — including standing, rukū‘ (bowing), and sujūd (prostration). And Allah, the Exalted, knows best.
Does Laylat al-Qadr move between the nights of Ramadan?
Laylat al-Qadr is definitely in Ramadan, and it is most likely in the last ten nights, especially on the odd-numbered nights.
For this reason, the Prophet ﷺ commanded observing worship in the last ten nights, and he himself used to dedicate those nights to worship. Many people put special effort into the 27th night of Ramadan, and they are rewarded in any case, whether they actually coincide with Laylat al-Qadr or not, because worshiping on any night of Ramadan carries great rewards.
What is the ruling on the Friday bath (ghusl al-Jumu'ah)?
The Friday bath is a confirmed Sunnah, based on the Prophet's (peace be upon him) saying: "Whoever performs ablution on Friday, it is good for him, and whoever takes a bath, bathing is better." (Reported by Abu Dawud and al-Tirmidhi who said it is a hasan hadith). It is recommended for everyone who wants to attend the Friday prayer, even if they are not from its usual attendees, like a woman or a boy.
If a person is in a state of major impurity (junub) and intends by his bath both lifting the major impurity and the Friday bath, he achieves both. If he intends only one of them, he achieves only what he intended. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.