Articles

Regarding the Disgraceful Scene Shown on a Satellite Channel
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 17-05-2023

 

Statement on the Disgraceful Scene Shown on a Satellite Channel

 

All perfect praise be to Allah the Lord of the Worlds. May His peace and blessings be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.

We, along with all citizens, resented the outrageous scene shown by one of the satellite channels, contradicting all the constants of Islam and the teachings of divine religions. This is since it promotes homosexuality, obscenity and transgression against the virtuous values and ethics of the Jordanian society. Allah the Almighty says {What means}: " Those who love (to see) scandal published broadcast among the Believers, will have a grievous Penalty in this life and in the Hereafter: God knows, and ye know not." {An-Nur, 19}.

 

In light of this, We (Iftaa` Department) emphasize that media has a meaningful message and shoulders the responsibility of instilling noble values and strong morals and ethics, which play a vital role in the upbringing of the future generations. Consequently, this obscene scene defies the morals and the established foundations of committed media in our society. And Allah the Almighty knows best.

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling on making up missed fasts from many years?

A Muslim must make up for any missed fasts, as they are a debt owed to Allah. The Prophet ﷺ said:
"The debt owed to Allah is more deserving of being fulfilled." [Narrated by Muslim]
Whoever has missed fasts must make them up as long as they are alive and capable of fasting.

Can someone break a make up fast (qada) after beginning it?

Once a person begins a make up fast (qada), it is prohibited to break it.
If they break it without a valid excuse, they are sinful, and the missed Ramadan fast remains a debt upon them.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is an elderly or chronically ill person required to pay additional fidyah if they delay it beyond the first year?

An elderly person or someone permanently unable to fast must pay fidyah by feeding one needy person for each missed day.
However, if they delay paying fidyah beyond the first year, no additional fidyah is required.
This differs from someone who delays making up missed Ramadan fasts (qada) without a valid excuse until the next Ramadan begins—such a person is required to pay an additional fidyah for the delay.