Articles

King Bestows State Centennial Medal on Iftaa` Department
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 11-10-2022

King Bestows State Centennial Medal on Iftaa` Department

 

His Majesty King Abdullah II bestowed the State Centennial Medal on the General Iftaa` Department (9/10/2022) for its adherence to the moderate centrist Islamic method of fatwa and avoiding aberrant fatwas. 

The State Centennial Medal was received by Sheikh AbdulKareem AlKhasawneh during the celebration of Prophet Mohammad`s birth anniversary held by the Ministry of Awqaf and Islamic Affairs at the King Abdullah I Mosque in Amman.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

What is the ruling on Jumu‘ah (Friday) prayer for a traveler, and what are the conditions for it to be waived from him?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Jumu‘ah (Friday) prayer is not obligatory upon a traveler, whether on a long or short journey, provided that — according to the Shāfi‘ī school — he departs from his place of residence before the time for Fajr prayer begins, and that he does not intend to stay in the place he travels to for four days or more, excluding the day of arrival and the day of departure. If he intends to stay longer than that, he may not make use of the travel concession simply by arriving in that town. If he begins his journey after the adhān for Fajr has already been called, then Jumu‘ah prayer remains obligatory upon him, whether in his own town or in any town where Jumu‘ah is being held.
It is stated in Bushrā al-Karīm (Vol.1/p.383), from the books of the Shāfi‘ī school: "Jumu‘ah [prayer] is not obligatory upon a traveler on a permissible journey, whether long or short, if he departs from his place of residence before Fajr."
A "short journey" refers to travel covering a distance shorter than that of a long journey — that is, less than (81 km). The traveler begins to be entitled to travel concessions once he passes beyond the built-up limits of his town. And Allah, the Exalted, knows best.

I wish to purchase an online account (a gaming account), and its ownership will be transferred to me. However, my friend will purchase it on my behalf, and I will repay him in deferred installments with an added profit margin to account for the installment sale. What is the ruling of Islamic Law on this transaction?

 
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
 
The ruling on selling electronic games depends on the ruling of the game itself: if the game is permissible, then selling it is likewise permissible. However, if the game contains Sharia violations that render playing it impermissible, then selling it in that case is neither valid nor permissible. Therefore, we advise the necessity of reviewing the Sharia guidelines for electronic games set forth in Fatwa No. (3369).
 
Accordingly, if the game is permissible, a person may purchase it, take legal possession of it, and subsequently sell it in deferred installments for a price higher than its purchase price. The General Iftaa' Department has permitted dealing through Murabaha, while emphasizing the necessity of observing the Sharia conditions required for this transaction; please refer to Fatwa No. (2861). And Allah Almighty knows best.

What should someone do if they fasted for only 28 days in their country and then traveled to a place where Eid has already been declared?

If a person fasts in their country and then travels to another country where Eid has been declared, they must celebrate Eid with the people of that country.
● If their total fasts add up to 29 days, nothing is required of them.
● However, if they have only fasted 28 days, they must make up one day after Eid, because an Islamic month cannot be only 28 days.