What is the ruling on having an intention (Niyyah) for every prayer?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Intention (Niyyah) is a pillar (Rukn) without which the prayer is not valid. The worshiper must have an intention for every prayer, meaning they must consciously intend the act of worship they are performing. Its timing must coincide with the opening Takbir (Takbirat al-Ihram). It is not a requirement to utter it verbally; rather, doing so is considered a recommended Sunnah. There are three levels of intention:
1-If the prayer is obligatory (Fard): It is mandatory to include the Intent (to pray), the Specification (which prayer, e.g., 'Asr), and the Obligation (recognizing it as a Fard). For example, one should bring to mind or say: 'I intend to pray the Fard of 'Asr.'
2-If it is a voluntary prayer restricted by a specific time or cause (Sunnah Muqayyadah): It is mandatory to include the Intent and the Specification. For example: 'I intend to pray the Sunnah before Zuhr' or 'I intend to pray Duha.'
3-If it is an absolute voluntary prayer (Nafl Mutlaq): It is sufficient to simply have the Intent to pray. For example: 'I intend to pray.'
And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on forgiving a tenant next month's rent, with the intention of counting it toward zakāh al-māl?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It does not fulfill the obligation to count the rent owed on a house, or a portion of it, in lieu of zakāh. Rather, it is necessary to first transfer ownership of the zakāh amount to the poor person directly; only afterward may he be asked to pay the rent [from that money].
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 112): "If someone gives [money] to a poor person, stipulating that the recipient return it to him in payment of a debt owed to him, or says, 'I am making what you owe me into zakāh, so take it [as such]' — this is not valid. But if he gives it to him with the [unstated] intention that the recipient will use it to repay him, or says, 'Repay what you owe me, so that I may [then separately] give it to you as zakāh,' or the debtor himself says, 'Give it to me, so that I may [then] repay you with it' — this is valid, and there is no binding obligation for the recipient to actually fulfill this [informal understanding]."
We would also remind [the reader] of the ḥadīth of the Prophet ﷺ: "The Muslim is the brother of the Muslim: he does not wrong him, nor does he abandon him [to harm]. Whoever attends to the needs of his brother, Allah, the Mighty and Majestic, will attend to his needs. Whoever relieves a Muslim of a hardship, Allah, the Mighty and Majestic, will relieve him of one of the hardships of the Day of Resurrection. And whoever conceals [the faults of] a Muslim, Allah will conceal him on the Day of Resurrection." (Agreed upon). And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible for a praying person to make supplication in each Sajdah (a prostration) of obligatory prayer?
It is permissible for a praying person, whether praying individually, or in congregation, to make supplication during Sujood (prostration) in obligatory, or voluntary prayers. However, it is disliked for the Imam to do so since he is required to spare the prayer performers any sort of hardship, unless he is leading a certain group who don`t mind him extending the prayer.