What is the ruling of Islamic Law on someone who wakes up in a state of janābah (major ritual impurity) near the very end of the prayer's designated time, during cold weather — should he heat water in order to perform ghusl, even though the prayer's time will expire as a result, or should he perform tayammum instead?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If the water is cold, and cannot be used due to fear of harm that is not ordinarily tolerable, or that would result in illness, then in this case it becomes obligatory to heat the water — even if heating it causes the time for Fajr to expire — and no sin is incurred in doing so, due to his valid excuse. He may not resort to tayammum (dry ablution) instead, since water remains available [and merely needs to be heated].
Imam Shihāb ad-Dīn Aḥmad ar-Ramlī (raḥimahullāh) said: "He was asked regarding a person who, if he were to use cold water, would experience harm that permits tayammum, and who has access to something with which he could heat the water — but if he heats it, the prayer's time will expire. Is it obligatory for him to heat it even if the time expires, or should he pray with tayammum within the prescribed time? He answered that it is obligatory for him to heat the water, even if the time for that particular obligatory prayer expires." [Fatāwā ar-Ramlī, Vol.1/P.98]
Imam al-Bājūrī (raḥimahullāh) said in his Ḥāshiyah on Sharḥ Ibn Qāsim (Vol.1/P.173): "And if he fears [harm] from using cold water, and is currently unable to heat it, but knows of a place where firewood is available, such that if he were to go there he would not return until after the prescribed time has expired — what appears [to be the correct position] is that it is obligatory for him to go and seek the firewood, even if the time expires as a result, as this is the position ultimately settled upon by ar-Ramlī, and as related from him by Ibn Qāsim." And Allah, the Exalted, knows best.
How is the meat of the 'aqīqah to be distributed?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If the 'aqīqah is a recommended one (mandūbah), it is obligatory to give some portion of it in charity to the poor — even if the amount is small — with the minimum being approximately half a kilogram of meat.
The most preferable manner of distribution is to divide it into three equal portions, as with the uḍḥiyyah:
One third for the guardian and his household to eat from
One third to be given in charity to the poor
One third to be gifted to friends and neighbours, even if they are wealthy
It is furthermore more preferable to send the food to the poor already cooked, rather than inviting them to come and eat. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on wiping the front of the head beneath the ḥijāb, and is it permissible to wipe over the ḥijāb if it was put on while in a state of purification (wudu`)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to wipe the front portion of the head (nāṣiyah) with the fingertips. It is likewise sufficient to place a wet hand over a head covering (ḥijāb), provided the moisture actually reaches the hair beneath it — if it does not, it does not suffice. A head covering is not treated in the same manner as leather socks (khuff) and may not be wiped over in lieu of the head itself.
Imām al-Nawawī, may Allah have mercy upon him, states in al-Majmūʿ (Vol.1/P.407): "If a person is wearing a turban and does not wish to remove it — whether for a valid reason or otherwise — he should wipe the entire front portion of the head... The same ruling applies to whatever a woman wears on her head. If, however, he confines himself to wiping over the turban without wiping any part of the head itself, this does not suffice — and there is no disagreement among us on this point." He further states: "A woman is like a man in the manner of wiping the head... She should insert her hand beneath her head covering so that the wiping falls upon the hair itself. If she places her wet hand over her head covering, our scholars stated: if the moisture does not reach the hair, it does not suffice her." And Allah the Almighty knows best.