Is it incumbent on a father to cover the marriage costs of his son if the latter couldn`t afford them?
The son should seek the help of his relatives in order to convince his father to do the aforesaid, and the father should make sure that his son doesn`t commit fornication through helping him to get married, and Allah will reward him for doing so.
What is the due amount of food in expiation for perjury?
It is feeding ten indigent persons: 600 grams (for each) of the average food of your families such as rice, and it is permissible, according to Imam Ahmad Bin Hanbal, to give that amount in money if it was more useful to them.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible to eat from an Udhiyah slaughtered on behalf of a deceased person?
Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
It is permissible to eat from the sacrifice (uḍḥiyyah) that is offered on behalf of a deceased person. This is the madhhab (school of thought) of the Hanbalis. In this case, the heirs take the place of the deceased as if he were alive, with the same rights to eat from it, give it in charity, and offer it as a gift.
It is stated in Maṭālib Uli al-Nuhā (Vol.2/P.472): "Offering a sacrifice on behalf of a deceased person is better than offering one on behalf of a living person, because the deceased is unable (to perform deeds) and is in need of reward. It is to be treated like a sacrifice on behalf of a living person in terms of eating, giving charity, and giving gifts." And Allah Almighty knows best.