Is it incumbent on a husband to pay the alimony of his wife if she had left him and stayed at her parent`s without his permission?
When a wife leaves her house, and stays at her parent`s without asking her husband, she is considered a Nashiz (wife who refuses to abide by her husband’s orders), and so she doesn`t deserve an alimony.
Does buying meat equivalent to the weight of a slaughtered animal and distributing it avail for an udhiyah?
Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
That does not avail for the sacrifice (uḍḥiyyah), because the sacrifice necessarily requires slaughtering an animal from the category of anʿām (camels, cattle, and sheep/goats) within a specified time.
Rather, that is considered a form of charity (ṣadaqah) for which one is rewarded, but not an udhiyah. And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for women to attend Tarawih prayer in the mosque?
Yes, it is permissible for women to attend Tarawih prayer in the mosque, provided they observe modesty, proper covering, and avoid mixing with men.
The Prophet ﷺ said: "Do not prevent the female servants of Allah from the mosques of Allah." [Bukhari and Muslim]
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.