What is the ruling on a woman using contraception without her husband's knowledge if he is mistreating her?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is not permissible for a woman to use any means of delaying pregnancy without her husband's knowledge, consent, and mutual agreement. This is because having children is a sharʿī right belonging to both spouses equally in Islamic law. Imām al-Māwardī, may Allah have mercy upon him, stated: "The right to a child from a free woman is shared between them both" — meaning between the two spouses. [al-Ḥāwī al-Kabīr, 9/320]
It is therefore not permissible for either spouse to make a unilateral decision regarding the prevention of pregnancy without the consent of the other. We advise both spouses to discuss the matter with wisdom and mutual respect, so as to resolve any disagreement and arrive at a suitable solution that serves the interests of them both. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on Zakat al-Fitr?
Zakat al-Fitr is obligatory upon every Muslim for themselves and for those they are financially responsible for, provided they possess wealth that is surplus to their and their family's needs on the night and day of Eid.
Ibn Umar reported: "The Messenger of Allah ﷺ made Zakat al-Fitr obligatory—one sa‘ (measure) of dates or one sa‘ of barley—upon every Muslim, whether slave or free, male or female, young or old." [Narrated by Al-Bukhari]
Its estimated amount is approximately 2,500 grams of wheat or rice, and the General Iftaa` Department issues an annual ruling specifying its monetary value.
Is it permissible for someone who is unable to fast to pay the fidyah (ransom/compensation payment) to himself, due to his own poverty?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is not permissible, nor does it fulfill the obligation, for a sick person who is currently and permanently unable to fast to pay the fidyah (ransom/compensation payment) to himself, since it is a financial obligation owed by him, established as a standing debt upon him — much like any other debt he owes. If he were to pay it to himself, it would not thereby be discharged. So if he cannot find [anyone eligible to] pay it to, it remains a standing obligation upon him, and is not thereby waived. If Allah, the Mighty and Majestic, later grants him wealth, it becomes obligatory upon him to pay it out to the poor and needy.
Imam al-Khaṭīb ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "There is no difference in the obligation of the fidyah between the wealthy and the poor person; its benefit lies in its remaining established as a standing debt upon the poor person [until he is able to pay it] — and this is the more correct position (al-aṣaḥḥ), as indicated by the wording of ar-Rawḍah and its source text." [Mughnī al-Muḥtāj, Vol.2/P.174]
Accordingly: it is not permissible for a Muslim to pay the fidyah to himself while he remains poor. If the sick person is poor, he is not obligated to pay the fidyah immediately, and it remains a standing debt upon him until a time when he has sufficient means and wealth. And Allah, the Exalted, knows best.