I own a pharmacy and have only merchandise. A full year (*ḥawl*) has passed and I have no cash. How do I pay the zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Zakāh must be paid immediately from the day it becomes due, and delaying it is forbidden when one is able to pay it, because it is the right of the poor, and it is forbidden to delay giving people their rights except for a valid Sharīʿah excuse. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “In our school, zakāh must be paid out immediately. Once it becomes due and he is able to pay it, it is not permissible to delay it. If he is unable, he may delay it until he is able. If he delays it after being able, he is disobedient and becomes liable for it.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.5/p.333]
If cash is not available to pay the zakāh and the only option is to pay in installments, he must pay it, even if in installments, from the proceeds of the merchandise that is sold after the time the zakāh became due, by deducting a set amount from each day’s takings. And Allah Almighty knows best.
What should a person do if they suffer from an incurable illness that prevents them from fasting?
A person who has an illness that is not expected to be cured and prevents them from fasting must feed a needy person one mudd (600 grams) of food (such as wheat or rice) for each missed day instead of fasting.
Allah Almighty says {what means}: "and [in such cases] it is incumbent upon those who can afford it to make sacrifice by feeding a needy person." [Al-Baqarah/184].
Is it permissible to offer mandatory prayer while sitting?
All perfect praise be to Allah, The Lord of The Worlds, and may His Peace and Blessings be upon our Prophet Muhammad and upon all of his family and companions. Standing up is a pillar in the mandatory prayer and the prayer is not valid without it unless one cannot do it. As for Nafila (supererogatory prayer), one can perform it in the state of sitting even if he/she can stand, but his/her reward is half the reward of the person who prays while standing if he/sh has no legal excuse for such an act. And Allah Knows Best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.