Is it valid for the 'aqīqah to be performed using the newborn child's own wealth?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for the guardian to perform the 'aqīqah using the newborn child's own wealth, because the 'aqīqah is a voluntary act of giving (tabarru'), and a guardian is prohibited from making voluntary expenditures from the child's wealth. Should he do so, he becomes financially liable for what he spent. And Allah Almighty knows best.
Does swallowing a fly, road dust, or flour dust break the fast?
A fasting person does not break their fast if something enters their body cavity against their will, such as a fly, road dust, or flour dust.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on one who performs ablution or the ritual bath while having nail polish?
Nail polish must be removed before ablution or ritual bath so that water reaches what is beneath it, because it is a barrier that prevents water from reaching that area. This is based on the hadith narrated by Ali (may Allah be pleased with him) from the Prophet (peace be upon him): "Whoever leaves a hair's breadth of his body unwashed from major impurity, such and such will be done to him in the Fire." (Reported by al-Bukhari). And Allah the Almighty knows best.