For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
If a traveler settles or a sick person recovers while fasting, is it permissible for them to break their fast?
● If a sick person starts the day fasting and then recovers during the day, they must complete their fast.
● If a traveler starts the day fasting and then settles (returns or stops traveling) during the day, they must also complete their fast.
● It is forbidden for both of them to break their fast because the concession (rukhsah) is no longer valid once its reason disappears.
What is the ruling of Islamic Law on obtaining financing from Islamic banks by bringing invoices in prior arrangement with the seller, then taking the cash after the financing is approved — with the purpose of settling debts and buying a car?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It appears from the transaction described that its underlying purpose is to obtain cash through resorting to a legal artifice (ḥīlah/tawarruq-style trick), and it is not permissible to engage in such trickery or to coordinate with the various parties merely to obtain liquidity. This is because such artifices bring the sale closer in reality to a ribā-based (usurious) transaction, even if it outwardly appears otherwise.
The Prophet ﷺ said: "Do not commit what the Jews committed, thereby making lawful what Allah has made unlawful through the flimsiest of tricks." This was related by Ibn Baṭṭah in his book Ibṭāl al-Ḥiyal (p. 47), and many scholars have graded it as ḥasan (sound/acceptable).
We have already explained the impermissibility of engaging in such deceptive dealings with Islamic banks in Fatwa No. 516, so please refer to it. And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible to offer an Udhiyah on behalf of the deceased?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Offering an Udhiyah (sacrificial animal) on behalf of a deceased person is permissible. This is the official position of the Hanbali school (as stated in Kashshaf al-Qina’ by al-Bahuti,Vol.6/P.428) and was also upheld by the prominent Shafi'i scholar Al-’Abbadi (mentioned in Bidayat al-Muhtaj by Ibn Qadi Shuhbah,Vol. 4/P.358). It has likewise been narrated as a valid view among some Maliki and Hanafi scholars.
In fact, Imam Abu Dawud dedicated an entire chapter in his Sunan collection entitled, "Chapter on Sacrificing on Behalf of the Deceased." In it, he recorded a narration from Hanash, who said: "I saw 'Ali sacrificing two rams, so I asked him, 'What is this?' He replied, 'The Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) commanded me to offer a sacrifice on his behalf, so I am sacrificing on his behalf.'"
Imam Abu Dawud also narrated from Jabir (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) said: "O Allah, this is from You, for You, and on behalf of Muhammad and his Ummah (community). In the Name of Allah, and Allah is the Greatest," and he then slaughtered the animal.
The textual evidence here lies in the fact that our Master, the Prophet (peace and blessings be upon him), offered a sacrifice on behalf of his entire community—and it is well-established that his community includes those who have already passed away.
Furthermore, there is an abundance of sacred texts demonstrating that the rewards of righteous deeds reach the deceased. For instance, it is permissible to fast on behalf of a deceased person who passed away with missed obligatory fasts, and it is equally permissible to perform Hajj on their behalf, both of which are firmly established in authentic Hadiths. Therefore, if the reward of fasting (which is a purely physical act of worship) and Hajj (which is a joint physical and financial act of worship) can reach the deceased, then the reward of an Udhiyah reaches them with greater reason (by way of A Fortiori argument). This is because it is a purely financial act of worship, falling under the general category of charity (Sadaqah).
Additionally, scholars have reached a consensus (Ijma') that the rewards of charity reach the deceased, and since the Udhiyah is inherently an act of charity, it falls under the same ruling. Consequently, based on all the aforementioned evidence, we hold the view that offering a sacrifice on behalf of the deceased is entirely permissible. And Allah the Almighty Knows Best.