What is the ruling on performing dry ablution (tayammum) on a wall or stone?
One of the conditions for tayammum is that it be with pure, clean dust (soil). It is not valid to perform tayammum by striking stones, a wall, sand that has no dust (i.e., that does not produce dust), pebbles alone, or clay, as these are not from the earth or its same category. And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on someone who combines two prayers as an early combination (jam‘ taqdīm), and then arrives at his place of residence during the time of the second prayer — is he obligated to repeat it?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Whoever combines Ẓuhr and ‘Aṣr while traveling — that is, before he has reached the built-up boundaries of his hometown [upon returning] — his combination (jam‘) of the two prayers remains valid, even if he arrives at his place of residence before the time for the second prayer has actually begun. This is because the combination was already validly completed with its proper conditions fulfilled, and he is not obligated to repeat the second prayer [upon arrival].
A traveler is permitted to make use of the concessions of shortening (qaṣr) and combining (jam‘) prayers once the distance of travel reaches (81 km) or more, provided that his journey is a permissible one, and that he begins shortening and combining only after actually setting out on the journey and passing beyond the built-up limits of the city in which he resides. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on performing the Istikhara prayer after the Witr paryer?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The Istikhara prayer (Prayer for seeking guidance) is a Sunnah. It consists of two units (rak’ahs) performed outside of the obligatory prayers, after which the person supplicates with the traditionally narrated du’a. It is permissible to perform it before or after the Witr prayer, as the Istikhara prayer is recommended at all times except during the disliked times—the periods in which prayer is prohibited. This is because its specific reason (the Istikhara and supplication) occurs after the prayer itself, and any prayer with a subsequent reason is not permitted during the prohibited times. It should be noted that the two rak’ahs of Istikhara are not fulfilled by performing only one rak’ah, nor by a prostration of recitation (Sajdat al-Tilawah), nor by a funeral prayer (Janazah). And Allah the Exalted knows best.