Articles

General Iftaa` Department Wins King Abdullah II Award for Excellence in Government Performance and Transparency
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 06-09-2018

 

 

The General Iftaa` Department won King Abdullah II Award for Excellence in Government Performance and Transparency (First position), as first-time participant, on Wednesday, fifth of Sept. 2018.

Dr Mufti Mohammad Al-Zou`bihas also won the King`s Award for theLeading Employee Category. 

Winners for the cycle 2017/2018 were announced during the ceremony heldunder the patronage of His majesty King Abdullah IIat the Royal Cultural Centre.

The Grand Mufti, Dr Mohammad Al-Khalayleh said that the Award came because of the tremendous effortsmade by the Muftis and other staff members. He added that it manifests the spirit of teamwork, which is encouraged by Sharia.

On its part, the Iftaa` Dept. has exerted ceaseless efforts in developing its services and clarifying the rulings of Sharia which reflect the bright image of Islam in line with the themes of the Amman Message and the sound thought of the Hashemite leadershipto help counter extremist views in our society.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Who is the one deemed "able" (al-qādir), for whom the uḍḥiyah (sacrificial offering) is sunnah?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The one who is deemed "able" (al-qādir) [to perform the uḍḥiyah, i.e., the sacrifice] is someone who possesses wealth sufficient to acquire the sacrificial animal, over and above what is needed to cover his own living expenses and the living expenses of his wife and children — or of anyone else whose financial support (nafaqah) is legally obligatory upon him — for the day of ‘Eid and the three days of Tashrīq [that follow it], since this is the designated time period for the sacrifice. And Allah, the Exalted, knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on a woman who learns of her divorce or her husband's death after her *ʿiddah* has ended? And does the *ʿiddah* of a woman who abandoned mourning (*iḥdād*) for the whole period of the *ʿiddah*, or part of it, still end, even though she knew that abandoning it is forbidden?**

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The waiting period of a widow who is not pregnant is four months and ten days, based on the saying of Allah Almighty (which means): “And those of you who die and leave wives behind, they shall wait concerning themselves for four months and ten days” [al-Baqarah/234]. If she is pregnant, her ʿiddah ends with the delivery of her child. The ʿiddah is calculated by lunar months and begins from the date of death.
If her ʿiddah ends before she learns of her husband’s death, or of his divorcing her, she does not observe the ʿiddah upon learning of it, because her ʿiddah has already ended.
It is stated in al-Bayān fī Madhhab al-Imām al-Shāfiʿī (Vol.11/p.41), one of the books of the Shāfiʿī school: “If a man divorces his wife, or dies while he is absent from her, her ʿiddah is from the time of the divorce or from the time of death. If she does not know of the divorce or the death until her ʿiddah period has ended, then her ʿiddah has ended. If she learns of it before the end of the ʿiddah period, she completes her ʿiddah counting from the time of the divorce or death.”
As for a woman who abandoned mourning throughout the ʿiddah while knowing that it is forbidden, she is sinful, although her ʿiddah has nonetheless ended. And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on swimming while fasting?

Swimming while fasting is disliked (makruh) due to the risk of water entering the body cavity (jauf) through the nose, ears, or mouth, which would break the fast.
Ramadan is a month of tasbeeh (glorifying Allah), not Sibaha (swimming).