What is the ruling of Islamic Law on speaking with one's fiancée (before the marriage contract) by telephone and WhatsApp?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Before the marriage contract, the two engaged persons remain non-mahram (strangers) to one another. Reciting al-Fātiḥah, receiving some money on account of the dowry (mahr), or accepting a gift are all merely a promise of marriage and not a valid contract under the Sharīʿah.
It is therefore forbidden for the engaged couple, before the marriage contract is concluded, to be alone together (khalwah) or to shake hands. It is likewise forbidden to speak by telephone or correspond without need. And Allah Almighty knows best.
What do you say about someone who stays up all night on Laylat al-Qadr but misses Fajr prayer?
Such a person has deprived themselves of a great reward. Performing obligatory acts is more beloved to Allah than voluntary acts. Fajr prayer is an obligation, and performing it in congregation is equivalent to worshiping for the entire night. So how can someone neglect it while striving for voluntary prayers?!
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
When is the prayer considered *adāʾ* (performed within its time): upon rising from the bowing (*rukūʿ*), or after rising from the prostration (*sujūd*)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Whoever catches one complete rakʿah within the prayer's time has caught the prayer as an on-time (adāʾ) prayer. The rakʿah is complete when the worshipper raises his head from the second prostration (sajdah), even if he has not yet reached the degree of standing in which the recitation is valid.
It is stated in Nihāyat al-Muḥtāj (Vol.1/p.378): "What is meant by the rakʿah is the completion of all of it, with its two prostrations." End quote.
And in Ḥāshiyat al-Shabrāmallisī: "(His saying: 'a rakʿah') means that he raises his head from the second prostration, even if he has not reached the degree in which the recitation is valid." And Allah Almighty knows best.
________________________________________
Note on terminology: Adāʾ refers to performing the prayer within its prescribed time, as opposed to qaḍāʾ (making it up after its time has ended).