Where should a woman who is led by her husband in prayer stand?
All perfect praise be to Allah The Lord of The Worlds It is from Sunnah (Prophetic tradition) that she stands behind him. And Allah Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on the cessation of blood after (40) days from delivery, but later continued sporadically during two days of Ramadan?
Once postpartum bleeding (Nifas) ceases, and the woman is certain that it won`t reoccur, then she becomes ritually pure and so she is free to make Ghusl (purificatory bath), pray, and fast. If the bleeding reoccurs before fifteen days from its cessation, and before the end of (60) days after delivery, then the ruling on postpartum bleeding is effective, and her fasting and prayer are null and void, thus she must make up the fasting that she missed and not the prayer during those particular days.
What is the ruling on combining (jam‘) and shortening (qaṣr) prayers when travel is repeated on a daily basis?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
A traveler is permitted to avail himself of the concessions of shortening and combining prayers once the distance of his journey reaches (81 km) or more. This is on condition that his journey is a permissible one, and that he begins shortening and combining only after setting out and passing beyond the built-up limits of the city in which he resides, or beyond the administrative boundaries of the area where he lives.
Accordingly, if the distance between one's workplace and one's place of residence reaches the distance upon which the concession of combining and shortening depends, then combining and shortening are permissible once he leaves the built-up area, even if this travel is repeated on a daily basis.
Ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "It is permissible to combine Ẓuhr and ‘Aṣr, either as an early combination (taqdīm) in the time of the first, or as a delayed combination (ta'khīr) in the time of the second; and likewise Maghrib and ‘Ishā' — either early, in the time of the first, or delayed, in the time of the second — during a long, permissible journey, in following [the Prophet's practice]. As for the delayed combination, it is established in the two Ṣaḥīḥs from the ḥadīth of Anas and Ibn ‘Umar (raḍiyallāhu ‘anhum). As for the early combination, Ibn Ḥibbān and al-Bayhaqī graded it ṣaḥīḥ from the ḥadīth of Mu‘ādh, and at-Tirmidhī graded it ḥasan." [Quoted with slight abridgment from Mughnī al-Muḥtāj, Vol.1/p.529]
The conditions for combining and shortening have already been explained in Fatwa No. 14 and Fatwa No. 842. And Allah, the Exalted, knows best.