For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
"If the fidyah becomes obligatory upon a pregnant or nursing woman because she broke her fast out of fear for her child, is it obligatory from her own wealth, or from her husband's wealth?"
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The fidyah (ransom/compensation payment for breaking the fast) is obligatory from the wife's own wealth, and is not obligatory upon the husband unless he voluntarily chooses to pay it on her behalf.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/P.174): "If the two [the pregnant woman and the nursing mother] fear for the child alone — such as a pregnant woman fearing miscarriage, or a nursing mother fearing that her milk supply would decrease, thereby endangering the child — then both the qaḍā' (making up the missed fast) and the fidyah become obligatory upon them, to be paid from their own wealth." And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on a woman using contraception without her husband's knowledge if he is mistreating her?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
It is not permissible for a woman to use any means of delaying pregnancy without her husband's knowledge, consent, and mutual agreement. This is because having children is a sharʿī right belonging to both spouses equally in Islamic law. Imām al-Māwardī, may Allah have mercy upon him, stated: "The right to a child from a free woman is shared between them both" — meaning between the two spouses. [al-Ḥāwī al-Kabīr, 9/320]
It is therefore not permissible for either spouse to make a unilateral decision regarding the prevention of pregnancy without the consent of the other. We advise both spouses to discuss the matter with wisdom and mutual respect, so as to resolve any disagreement and arrive at a suitable solution that serves the interests of them both. And Allah the Almighty knows best.
Where should a woman following her husband or another man in prayer stand?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If a single woman prays with a man—whether she is his wife or a non-mahram (Ajnabiyyah)—the Sunnah is for her to stand behind the Imam and be shielded by him. If the Imam is leading both a man and a woman, the man should stand to the Imam's right, and the woman should stand behind the male follower (Muqtadi). In this way, she is shielded from the Imam by the male follower and remains at a distance from the follower and his line of sight. And Allah the Exalted knows best.