Must a woman seek her husband's permission to fast a make up fast (qada)?
● If there is ample time to make up for the missed fasts, a woman should seek her husband's permission before fasting.
● However, if the time is running out—such as when only the remaining days of Sha'ban are sufficient to complete the qada—she does not need his permission and must fast, because Allah’s command takes precedence over the husband's consent.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on someone who wakes up in a state of janābah (major ritual impurity) near the very end of the prayer's designated time, during cold weather — should he heat water in order to perform ghusl, even though the prayer's time will expire as a result, or should he perform tayammum instead?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If the water is cold, and cannot be used due to fear of harm that is not ordinarily tolerable, or that would result in illness, then in this case it becomes obligatory to heat the water — even if heating it causes the time for Fajr to expire — and no sin is incurred in doing so, due to his valid excuse. He may not resort to tayammum (dry ablution) instead, since water remains available [and merely needs to be heated].
Imam Shihāb ad-Dīn Aḥmad ar-Ramlī (raḥimahullāh) said: "He was asked regarding a person who, if he were to use cold water, would experience harm that permits tayammum, and who has access to something with which he could heat the water — but if he heats it, the prayer's time will expire. Is it obligatory for him to heat it even if the time expires, or should he pray with tayammum within the prescribed time? He answered that it is obligatory for him to heat the water, even if the time for that particular obligatory prayer expires." [Fatāwā ar-Ramlī, Vol.1/P.98]
Imam al-Bājūrī (raḥimahullāh) said in his Ḥāshiyah on Sharḥ Ibn Qāsim (Vol.1/P.173): "And if he fears [harm] from using cold water, and is currently unable to heat it, but knows of a place where firewood is available, such that if he were to go there he would not return until after the prescribed time has expired — what appears [to be the correct position] is that it is obligatory for him to go and seek the firewood, even if the time expires as a result, as this is the position ultimately settled upon by ar-Ramlī, and as related from him by Ibn Qāsim." And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on waiving a debt owed by a debtor and counting it toward zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Waiving a debt owed by a debtor, with the intention of counting it toward zakāh, does not fulfill the zakāh obligation. Rather, it constitutes an ordinary act of charity, for which Allah rewards the giver generously — since one of the conditions for the validity of zakāh is that the person paying it must form the intention of zakāh at the actual moment the wealth is paid out. In this case, the debt has already been established as a standing obligation upon the borrower, so it is not valid to simply redirect the intention toward zakāh after the fact.
It is preferable, instead, for the creditor to first collect the debt from the debtor, and then return to him the amount of money he is required to pay as zakāh — or a portion of it — if the debtor happens to fall under one of the eight categories that Allah, the Exalted, has commanded be given from zakāh.
It is stated in ‘Umdat as-Sālik, from the books of the Shāfi‘ī school: "If someone gives [money] to a poor person, stipulating that the recipient return it to him in payment of a debt owed to him, or says, 'I am making what you owe me into zakāh, so take it [as such]' — this is not valid. But if he gives it to him with the [unstated] intention that the recipient will use it to repay him, or says, 'Repay what you owe me, so that I may [then separately] give it to you as zakāh,' or the debtor himself says, 'Give it to me, so that I may [then] repay you with it' — this is valid, and there is no binding obligation for the recipient to actually fulfill this [informal understanding]." And Allah, the Exalted, knows best.