Articles

General Iftaa` Department Wins King Abdullah II Award for Excellence in Government Performance and Transparency
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 06-09-2018

 

 

The General Iftaa` Department won King Abdullah II Award for Excellence in Government Performance and Transparency (First position), as first-time participant, on Wednesday, fifth of Sept. 2018.

Dr Mufti Mohammad Al-Zou`bihas also won the King`s Award for theLeading Employee Category. 

Winners for the cycle 2017/2018 were announced during the ceremony heldunder the patronage of His majesty King Abdullah IIat the Royal Cultural Centre.

The Grand Mufti, Dr Mohammad Al-Khalayleh said that the Award came because of the tremendous effortsmade by the Muftis and other staff members. He added that it manifests the spirit of teamwork, which is encouraged by Sharia.

On its part, the Iftaa` Dept. has exerted ceaseless efforts in developing its services and clarifying the rulings of Sharia which reflect the bright image of Islam in line with the themes of the Amman Message and the sound thought of the Hashemite leadershipto help counter extremist views in our society.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

What is the validity of the formula for sending blessings upon our master Muḥammad ﷺ: *"Allāhumma ṣalli wa sallim wa bārik ‘alā sayyidinā Muḥammad wa ‘alā ālihi, ‘adada kamāli-Llāhi wa kamā yalīqu bikamālihi"* ("O Allah, send blessings, peace, and grace upon our master Muḥammad and his family, by the number of Allah's perfection, and as befits His perfection")?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to send blessings upon our master, the Prophet ﷺ, using the formula mentioned in the question, since sending blessings upon the Prophet ﷺ is an act of devotion legislated in its basic essence, without a specific prescribed wording required outside of the formal prayer itself. It is therefore valid to perform it outside of prayer using any formula. This particular formula involves multiplying the blessings sent upon the Chosen Prophet ﷺ to the number of the perfections of Allah, the Exalted — which are limitless — so that, by Allah's permission, its reward and benefit never cease.
The meaning of "the number of Allah's perfection" is that it is without limit, making the blessings sent boundless, corresponding to His perfection, Glorified is He, which cannot be enumerated or counted. This formula is analogous to the words of our Greatest Prophet ﷺ, as related in the authentic ḥadīth narrated by Imam Muslim: the Prophet ﷺ said to Sayyidah Juwayriyyah (raḍiyallāhu ‘anhā): "Indeed, I said four phrases after you [left], three times, which, if weighed against everything you have said since this morning, would outweigh them: Subḥān Allāhi wa biḥamdihi, ‘adada khalqihi, wa riḍā nafsihi, wa zinata ‘arshihi, wa midāda kalimātihi" (Glory be to Allah, and praise be to Him, by the number of His creation, by His pleasure, by the weight of His Throne, and by the extent of His words). And Allah, the Exalted, knows best.

What do you say about someone who stays up all night on Laylat al-Qadr but misses Fajr prayer?

Such a person has deprived themselves of a great reward. Performing obligatory acts is more beloved to Allah than voluntary acts. Fajr prayer is an obligation, and performing it in congregation is equivalent to worshiping for the entire night. So how can someone neglect it while striving for voluntary prayers?!

What is the ruling on performing the obligatory prayer immediately after the commencement of the Adhan?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
It is permissible to perform the obligatory prayer (Fard) immediately after the commencement of the prayer time. As the Adhan (call to prayer) serves as a sign that the time has entered, it is permissible to pray as soon as the Adhan begins. However, it is recommended (Mustahabb) for whoever hears the Mu’adhin to repeat what he says. If the Adhan occurs while one is already engaged in prayer, he should repeat the words of the Mu’adhin after he has completed his prayer. And Allah the Exalted knows best.