What is the ruling on istinja' after urination, and is it done with water and soap or with water only?
Istinja' from urine and stool is obligatory. It is permissible to perform istinja' with water alone, or with toilet paper alone. The best way is with toilet paper then water. If one wishes to suffice with one of them, then water is better. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on taking a medication tablet sublingually during the daytime in Ramadan?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Taking a medication tablet sublingually (under the tongue) during the daytime in Ramadan does not invalidate the fast, since it does not reach the internal cavity (al-jawf) through an open passage.
However, if the tablet dissolves and any part of it is swallowed, then the fast is broken.
And Allah, the Exalted, knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is Zakah (obligatory charity) due on leased property, and how is it calculated?
Zakah isn`t due on the leased property itself, but on the saved income from that property if it reached Nissab (minimum amount liable for Zakah), and a whole lunar year had lapsed over saving it.