For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on water that contains ornamental fish — does it become impure on account of their waste?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
The water in a pond containing ornamental fish is pure so long as it has not been altered, for a small amount of fish waste (rawth) is pardoned and overlooked — provided it does not change the water.
It is stated in Ḥāshiyat al-Jamal ʿalā Sharḥ al-Manhaj (Vol.1/P.178): "A small amount of hair from a non-edible animal is pardoned, as is a small amount of hair from a riding animal — on account of the hardship involved in avoiding it — and likewise a small amount of fish waste is pardoned, unless it alters the water." And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on discharging one's zakāh obligation through the provision of a specific benefit (manfa‘ah) — such as performing a surgical operation for a patient, or providing housing to a tenant, and counting the value of this service as zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is obligatory to pay zakāh from the actual asset (‘ayn al-māl) upon which zakāh is due, except in the case of zakāh on trade goods ('urūḍ at-tijārah), which is paid based on their monetary value. In all cases, zakāh must be given in the form of tamlīk (a full transfer of ownership), based on the words of Allah, the Mighty and Majestic (which mean): "Zakāh expenditures are only for the poor and for the needy, and for those employed to collect [zakāh], and for bringing hearts together [for Islam], and for freeing captives [or slaves], and for those in debt, and for the cause of Allah, and for the [stranded] traveler — an obligation [imposed] by Allah. And Allah is Knowing and Wise" [at-Tawbah/60]. The letter "lām" (لِ) in this verse — as in "lil-fuqarā'" ("for the poor") — indicates possession/ownership (lām al-milk).
It is not permissible to fulfill one's zakāh obligation by providing a benefit or service (manfa‘ah) — such as housing, education, or medical treatment — in place of the zakāh itself. This is because zakāh must be paid as wealth (māl) that is transferred into the ownership of the poor recipient, whereas such services are intangible benefits that are not, in themselves, capable of being formally transferred in ownership (ghayr qābilah lit-tamlīk). And Allah, the Exalted, knows best.
Is an elderly or chronically ill person required to pay additional fidyah if they delay it beyond the first year?
An elderly person or someone permanently unable to fast must pay fidyah by feeding one needy person for each missed day.
However, if they delay paying fidyah beyond the first year, no additional fidyah is required.
This differs from someone who delays making up missed Ramadan fasts (qada) without a valid excuse until the next Ramadan begins—such a person is required to pay an additional fidyah for the delay.