What is the ruling on the ablution of one from whom blood exits from his nose or a wound?
Blood flowing from a wound or a nosebleed does not invalidate ablution. However, performing ablution is recommended to avoid scholarly disagreement with those who make ablution obligatory after blood flows. And Allah the Almighty knows best.
How does a praying person prostrate?
All perfect praise be to Allah,The Lord of The Worlds It is from Sunnah that he/she sits with both knees on the ground in order to prostrate, then hands, nose and forehead are placed on the same place. In addition, the toes have to touch the ground, and be directed towards the Qiblah (direction of Ka`bah) during prostration. And Allah Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is the son of the sister by breastfeeding considered a mahram in Islam, and is it permissible for a woman to go for Hajj with him?
Everything that is prohibited by lineage is also prohibited by breastfeeding. The son of the sister by breastfeeding is considered a mahram, just like the son of the sister by blood, and it is permissible for him to be her mahram for Hajj and Umrah. And Allah Knows Best.