Is it permissible to use unscented petroleum jelly (Vaseline) during ‘Umrah, in order to prevent skin chafing or irritation?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
According to the Shāfi‘ī school, it is permissible for someone in the state of iḥrām to use oils and creams free of perfume/fragrance on parts of the body other than the head and beard, for a genuine medical need — such as preventing skin chafing or irritation. However, applying them to the head or beard remains unlawful.
Shaykh al-Islām, Imam an-Nawawī (raḥimahullāh), says in al-Majmū‘ (Vol.7/P.279): "Oils are of two types: the first is an oil that is neither perfumed itself nor contains any perfume — such as olive oil, sesame oil, ghee, butter, walnut oil, almond oil, and similar oils. The use of this type is not unlawful anywhere on the body, except on the head and beard — where its use is unlawful without any disagreement [among the scholars]." And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible to consume the meat of a sacrifice (Dhabihah) offered as an act of devotion to Allah, seeking His protection for my family?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible to eat from this sacrifice, and the reward [for it] is according to what is given to the poor. And Allah the Exalted knows best.
Is it Sunnah to cook the meat of the 'aqīqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is Sunnah not to distribute the meat of the 'aqīqah raw. Rather, it is recommended to cook it with something sweet — such as raisins or honey — as a good omen and expression of hope for the sweetness of the newborn's character and conduct throughout their life. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.