Articles

General Iftaa` Department Wins King Abdullah II Award for Excellence in Government Performance and Transparency
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 06-09-2018

 

 

The General Iftaa` Department won King Abdullah II Award for Excellence in Government Performance and Transparency (First position), as first-time participant, on Wednesday, fifth of Sept. 2018.

Dr Mufti Mohammad Al-Zou`bihas also won the King`s Award for theLeading Employee Category. 

Winners for the cycle 2017/2018 were announced during the ceremony heldunder the patronage of His majesty King Abdullah IIat the Royal Cultural Centre.

The Grand Mufti, Dr Mohammad Al-Khalayleh said that the Award came because of the tremendous effortsmade by the Muftis and other staff members. He added that it manifests the spirit of teamwork, which is encouraged by Sharia.

On its part, the Iftaa` Dept. has exerted ceaseless efforts in developing its services and clarifying the rulings of Sharia which reflect the bright image of Islam in line with the themes of the Amman Message and the sound thought of the Hashemite leadershipto help counter extremist views in our society.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is a woman sinful if she fasts out of shyness from her family while menstruating or in postnatal bleeding?

It is forbidden for a woman who is menstruating or in postnatal bleeding to abstain from food and drink with the intention of fasting. If she fasts out of shyness, she is sinful, as her fast is not valid.
However, if she refrains from eating and drinking without intending to fast, it is not forbidden, but she unnecessarily burdens herself without need.

Is an animal that results from crossbreeding between two types of livestock (an'ām) valid [for sacrifice]?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
An animal that results from crossbreeding between two types of livestock (an'ām) is valid [for sacrifice], with consideration given to the higher of the two required ages. Thus, in the case of an animal crossbred between sheep (ḍa'n) and goats (ma'z), only one that has reached two years of age is valid [for sacrifice]. And Allah, the Most High, knows best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is it permissible for a woman who has become pure before the end of forty days of confinement to perform different acts of worship? and is it lawful for her husband to have sex with her?

Once postpartum bleeding ceases and she is certain that it won`t happen again, she becomes pure, and so she should perform Ghusl (ritual bath), pray, and fast. She can also have sex with her husband even before the end of (40) days because the minimum of postpartum bleeding is a moment, and the maximum is (60) days. However, the postpartum bleeding for the majority of women is (40) days, but this does not apply to rest of them.