What is the ruling on wiping the head during ablution from behind a barrier like a headscarf (hijab)?
The obligation in ablution is to wipe some of the head; it is not a condition to wipe all of it. As for one who has a turban or headscarf on their head, it is permissible for them to wipe over it after wiping a part of their head in any place. This is easily done at the front of the head. This means the woman begins by wiping the front of her head from under the headscarf, then completes the wiping to the back of the head from over the headscarf. If the woman wipes over the headscarf on her head and the moisture reaches the scalp or some hair within the boundaries of the head, it suffices for wiping the head. And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for a husband to stop his wife from visiting her family?
A husband shouldn`t stop his wife from visiting her family, and it is disliked for him to do so because such an act makes them harbor feelings of hatred against him.
What is the ruling on praying in congregation at the mosque?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Congregational prayer (Salat al-Jama‘ah) is a communal obligation (Fard Kifayah) for resident men regarding the performance of the prescribed (obligatory) prayers. For men, praying in congregation at the mosque is better than praying elsewhere, such as at home. On the authority of Abdullah bin Umar, the Messenger of Allah ﷺ said: 'Prayer in congregation is twenty-seven degrees more excellent than the prayer of a person alone' (Reported by Bukhari & Muslim). Furthermore, on the authority of Abu Hurayrah, the Messenger of Allah ﷺ said: 'Shall I not tell you that by which Allah erases sins and raises ranks?' They said, 'Of course, O Messenger of Allah.' He said: 'Performing wudu thoroughly despite difficulties, taking many steps toward the mosques, and waiting for the next prayer after the prayer; that is your Ribat (steadfastness)' (Narrated by Muslim).
As for a woman, her praying in congregation at home is better for her than in the mosque, according to the saying of our Master the Prophet ﷺ: 'Do not prevent your women from attending the mosques, but their homes are better for them' (Narrated by Abu Dawood). Young boys should be encouraged to attend the mosques and congregational prayers so they may become accustomed to them. And Allah the Exalted knows best.