Is a person rewarded for refraining from all that breaks their fast when required to do so, and is it considered a valid fast?
If a person eats or drinks thinking that Fajr has not yet arrived, but then someone informs them that Fajr had already begun, they must refrain from eating for the rest of the day and make up the fast later.
If they observe the required restraint (imsak), they will be rewarded for obeying the command because fulfilling an obligation brings reward.
However, this is not considered a valid fast in terms of rulings. For example:
● It is not disliked (makruh) for them to use a miswak after noon.
● They are not encouraged to hasten the breaking of the fast at sunset.
● Other fasting-related rulings do not apply to them.
What is the ruling on someone who doesn`t perform prayer?
All perfect praise be to Allah,The Lord of The Worlds Not performing prayer is a major sin, and one who doesn`t pray out of laziness is considered an oft-sinner ;whereas, the one who denies that it is mandatory is considered a disbeliever. And Allah Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on the white discharge (*Al-Qassat al-Bayda'*) if it is in a very small amount—is it considered a sign of purity?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Among the signs of purity (Tahr) for a woman is the white discharge (Al-Qassat al-Bayda'), which is a clear, pure white fluid, regardless of whether it is minimal in quantity, or complete dryness (Jafaf), wherein secretions cease entirely such that if a white cotton cloth is inserted, it comes out completely clean. Once a woman observes either of these two signs, she has attained ritual purity.
Furthermore, another sign of purity is when the duration of the menstrual period exceeds the maximum limit of menstruation, which is fifteen days. If it exceeds this period, it becomes evident that she is experiencing non-menstrual bleeding (Istihadah).