For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on a Friday sermon in which the khaṭīb did not explicitly exhort the congregation to be conscious of Allah (taqwā) in both sermons, but sufficed with commanding them to obey Allah and refrain from disobeying Him?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
For the Friday sermon (khuṭbat al-Jumʿah) to be valid, certain essential pillars (arkān) must be fulfilled. Among these is the exhortation to be conscious of Allah (waṣiyyah bi-taqwā Allāh), which must be present in both sermons. Alongside this pillar, the praising of Allah (ḥamdallah) and the sending of blessings upon the Messenger of Allah ﷺ are equally required.
Shaykh al-Islām Imām Ibn Ḥajar al-Haytamī, may Allah have mercy upon him, states: "These three are pillars in each of the two sermons, because each sermon is independent and separate from the other." [Tuḥfat al-Muḥtāj,Vol.4/P.447]
It is not a condition that the exhortation be expressed in any specific wording, nor is it required that the word "taqwā" itself be used — such as saying "I exhort you to be conscious of Allah." Rather, this pillar is fulfilled by any expression that contains a command to obey Allah the Almighty and to abstain from what He has prohibited.
Imām al-Khaṭīb al-Sharbīnī, may Allah have mercy upon him, states: "The third pillar is the exhortation to taqwā... The specific wording of this exhortation is not required, according to the most correct view, because the purpose is admonition and the urging of obedience to Allah the Almighty. Therefore, any expression that conveys admonition suffices — whether long or short — such as: 'Obey Allah and be ever mindful of Him.'" [Mughnī al-Muḥtāj,Vol.1/P.550]
Accordingly, what the khaṭīb has done — by commanding obedience to Allah and forbidding disobedience to Him in both sermons — is valid and sufficient. And Allah the Almighty knows best.
What should a person who was favored from Allah with a newborn, but couldn`t afford an Aqeeqah, do?
Aqeeqah (the sheep slaughtered on the seventh day from the child`s birth) is a desirable Sunnah for the financially able since Allah, The Exalted, charges not a soul beyond its capacity. Therefore, if the father couldn`t afford the Aqeeqah before the end of his wife`s confinement, then it isn`t due on him, and if he was able to afford it later on, then it is permissible, but if he didn`t until the child reached puberty, the latter can offer the Aqeeqah himself.
What is the ruling on the fasting of a woman who has reached menopause if menstrual blood flows?
If a woman reaches the age of menopause (which is usually sixty-two) and her menses have ceased, then she sees blood after that, and its duration is not less than a day and a night (24 hours), it is menstruation (hayd). If it is less than a day and a night, she is considered as having non-menstrual vaginal bleeding (mustahada), so she fasts and prays. However, she must perform ablution for every obligatory prayer after its time enters, pray immediately, and be treated as a person with a continuous condition. There is no specific end limit for a woman's menstruation; it is possible as long as the woman is alive. And Allah the Almighty knows best.