Who is required to give fidyah for fasting?
Fidyah—feeding one needy person for each missed fasting day—is required for:
1. Those who are permanently unable to fast, such as:
○ Elderly men and women who are too weak to fast.
○ People with chronic illnesses that have no hope of recovery.
2. Pregnant or breastfeeding women who break their fast out of fear for their child (fetus or infant).
3. A person who delays making up Ramadan fasts (qada) until the next Ramadan begins, without a valid excuse.
4. The estate of a deceased person who had missed obligatory fasts and had the ability to make them up but did not do so.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
A man insulted the Divine Essence; is it obligatory for him to perform Ghusl?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Insulting or blaspheming the Divine Essence (Dhat al-Ilahiyyah) constitutes apostasy (Riddah). The perpetrator of this grave sin must immediately repeat the two testimonies of faith (Shahadah) and sincerely repent to Allah the Exalted. It is recommended (Sunnah) for them to perform a ritual bath (Ghusl), though it is not a mandatory condition [for the validity of their return to Islam]. And Allah the Exalted knows best.
Is it acceptable to perform the Aqiqah for a male child by slaughtering and distributing the first sheep, and bringing the second one cooked from the restaurant?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible to slaughter the first sheep with the intention of Aqiqah (the newborn's sacrificial offering) and distribute it entirely [uncooked], and to slaughter the second sheep and have it cooked at a restaurant to bring home for the household. However, it must be noted that it is obligatory to give some portion of the Aqiqah in charity to the poor, even if it is a small amount, though it is preferable to send the food cooked to them.
Buying a pre-cooked, ready-made sheep from a restaurant does not suffice as an Aqiqah. However, if an agreement is made with the restaurant to explicitly slaughter a sheep with the intention of Aqiqah for the newborn, and then cook it afterward, this is permissible.
In conclusion, slaughtering the sheep and distributing it with the intention of Aqiqah is permissible, and through it, the foundational prophetic tradition (Sunnah) is fulfilled. As for simply buying a cooked sheep from a restaurant that was not specifically slaughtered with the intention of Aqiqah, it will not count as such. Conversely, if the restaurant owner is commissioned (Wakala) to handle both the slaughtering and the cooking as an Aqiqah, it is valid. And Allah the Almighty knows best.