For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Someone wiped over his shoes after wearing them in a state of purity, then took them off and prayed without them?
Ablution is not invalidated by taking off leather socks or shoes after wiping over them. However, whoever takes them off after wiping must wash his feet only. If he prayed without washing his feet, he must wash his feet and repeat the prayer. And Allah the Almighty knows best.
In the Sharia-compliant viewing at a prospective bride (*al-naẓrah al-sharʿiyyah*), is it permissible for the man to see the woman without a veil (*ḥijāb*)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is sunnah for the suitor to see the woman he is seeking to marry within the limits the Sharīʿah permits, namely looking at the face and the hands (palms and backs), based on the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): “Look at her, for it is more likely to bring about harmony between you.” Narrated by al-Tirmidhī.
The suitor may also ask one of the women to look at the woman he is seeking to marry. In that case, she is permitted to see of her what she is normally permitted to see, which is not limited to the face and hands, and she then describes these matters to the suitor. It is narrated on the authority of Anas (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) sent Umm Sulaym to look at a girl, and said: “Smell her breath, and look at her heels.” Narrated by Aḥmad in his Musnad.
It is stated in Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.7/p.192): “For one who cannot easily look, or does not wish to look himself, it is sunnah to send someone who is permitted to look at her, to observe her and describe her to him, even regarding what he himself is not permitted to look at. He thereby gains through the sending what he would not gain through looking. Because of the added need for this, it is excepted from the prohibition of a woman describing another woman to a man.”
The permissibility of looking is conditional upon his resolve to marry her once he is able to, his predominant assumption that his proposal will be accepted, and his assumption that the woman is free of marriage and of a waiting period (ʿiddah). Otherwise, looking is forbidden.
Accordingly, it is not permissible for the suitor to look at anything other than the face and hands. He may ask one of his maḥram women, such as his mother or sister, to see the woman unveiled, and the Sharia-compliant viewing (of a prospective bride) must take place in the presence of one of the woman’s maḥrams. And Allah Almighty knows best.
Is the Saying "Whatever is Taken by the Sword of Shyness is Forbidden" an Authentic Ḥadīth?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
The saying "Whatever is taken by the sword of shyness is forbidden" is not an authentic ḥadīth, though its underlying meaning is sound. The established sharʿī principle is that a Muslim's wealth is not lawful for anyone to take except with his wholehearted consent, as Allah the Almighty says {what means}: "O you who have believed, do not consume one another's wealth unjustly, but only [in lawful] business by mutual consent." [Al-Nisā/ 29] And the Messenger of Allah ﷺ said: "Listen to me and you will live well: do not wrong others, do not wrong others, do not wrong others. Indeed, a man's wealth is not lawful except with his full, willing consent." (Reported by Aḥmad in his Musnad.) Whatever is taken through the pressure of shyness or social embarrassment runs directly counter to genuine, wholehearted consent.
The jurists have explicitly stated that whatever is taken by means of the "sword of shyness" carries the same ruling as that which is taken by coercion — it must be returned to its rightful owner.
Ibn Ḥajar al-Haytamī, may Allah have mercy upon him, states in al-Fatāwā al-Kubrā (Vol.3/P.30): "Do you not see the reported scholarly consensus that whoever has something taken from him purely out of shyness, without his genuine consent, does not pass ownership of it to the one who took it? They reasoned that this constitutes a form of coercion through the 'sword of shyness,' comparable to coercion at the point of an actual sword. Indeed, many people would rather submit to the literal sword and endure the pain of its wound than submit to this first kind of coercion, out of fear for their dignity and standing — which people of sound judgment hold dear and guard most fiercely." And Allah the Almighty knows best.