Is it obligatory to make up all missed prayers?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
Making up missed prayers (qaḍāʾ) is a sharʿī obligation, established by the practice of the Prophet ﷺ himself — when the disbelievers preoccupied him on the Day of the Trench and he missed the ʿAṣr prayer, he made it up afterward. This is further affirmed by the ḥadīth: "Fulfil what you owe to Allah, for Allah is most deserving of being fulfilled." (Reported by al-Bukhārī.)
Accordingly, a person who has missed prayers should set aside his voluntary and Sunnah prayers and replace them with make-up prayers in their stead. There is no objection to making up one missed prayer alongside each obligatory prayer that is performed — praying the equivalent missed prayer together with each current obligatory prayer as a practical and manageable way of gradually clearing one's debt of missed prayers. And Allah the Almighty knows best.
I own a pharmacy and have only merchandise. A full year (*ḥawl*) has passed and I have no cash. How do I pay the zakāh?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Zakāh must be paid immediately from the day it becomes due, and delaying it is forbidden when one is able to pay it, because it is the right of the poor, and it is forbidden to delay giving people their rights except for a valid Sharīʿah excuse. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “In our school, zakāh must be paid out immediately. Once it becomes due and he is able to pay it, it is not permissible to delay it. If he is unable, he may delay it until he is able. If he delays it after being able, he is disobedient and becomes liable for it.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.5/p.333]
If cash is not available to pay the zakāh and the only option is to pay in installments, he must pay it, even if in installments, from the proceeds of the merchandise that is sold after the time the zakāh became due, by deducting a set amount from each day’s takings. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
Is it permissible for a wife to leave her house without asking her husband?
It is impermissible for the wife to leave her house without asking her husband except for a sound reason.