Articles

General Iftaa` Department Wins King Abdullah II Award for Excellence in Government Performance and Transparency
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 06-09-2018

 

 

The General Iftaa` Department won King Abdullah II Award for Excellence in Government Performance and Transparency (First position), as first-time participant, on Wednesday, fifth of Sept. 2018.

Dr Mufti Mohammad Al-Zou`bihas also won the King`s Award for theLeading Employee Category. 

Winners for the cycle 2017/2018 were announced during the ceremony heldunder the patronage of His majesty King Abdullah IIat the Royal Cultural Centre.

The Grand Mufti, Dr Mohammad Al-Khalayleh said that the Award came because of the tremendous effortsmade by the Muftis and other staff members. He added that it manifests the spirit of teamwork, which is encouraged by Sharia.

On its part, the Iftaa` Dept. has exerted ceaseless efforts in developing its services and clarifying the rulings of Sharia which reflect the bright image of Islam in line with the themes of the Amman Message and the sound thought of the Hashemite leadershipto help counter extremist views in our society.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

A person prays in a certain spot within the rows of the mosque, and gets angry if someone else prayed at his spot. What is the ruling on this behavior?

All Perfect Praise be to Allah The Lord of The Worlds and may His Peace and blessings be upon our Prophet Muhammad and upon all of his family and companions                                                                                                                                                                                                                              Prophet Mohammad (PBUH) make it prohibited for a Muslim from having/taking a certain spot in the mosque when performing prayers if they arrived and find it occupied, furthermore; it is the religious duty on others (praying people) to offer a piece of advice to alert the ones who don't know, that whoever reaches a spot first at the mosque having a priority/privilege upon others in that spot. And Allah Knows Best.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is it permissible for a person to give the Zakah (obligatory charity) to his daughter-in-law?

Yes, it is permissible for a person to give the Zakah to his daughter-in-law if she was poor, and none provided for particularly by whom are obliged to provide for her. And Allah Knows Best.

Can I start fasting based on the moon sighting of another country?

You must follow the moon sighting of the country you are in.