Is it permissible for an elderly person, a pregnant woman, or someone with a chronic illness to pay fidyah before Ramadan begins?
It is not permissible for an elderly person, a pregnant woman, or someone with a chronic illness to pay fidyah before Ramadan begins.
Additionally, it is not allowed to pay fidyah for more than one day in advance, because fidyah is a substitute for fasting, and fasting is not yet obligatory at that time.
However, it is permissible to pay fidyah for a single day in advance, by analogy with paying zakat up to one year in advance.
What is the ruling on doubting whether one or two prostrations were performed?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If a worshiper is in doubt regarding the number of units (rak'ahs) or prostrations (sajdahs) performed, he must build upon the minimum (i.e., assume the lower number) and perform the prostration of forgetfulness (Sujud al-Sahw) before the Salam at the end of the prayer. This is based on the report from ‘Ata’ ibn Yasar that the Messenger of Allah ﷺ said: 'When anyone of you is in doubt about his Salat (prayer) and does not know how many he has prayed, three or four (Rak'at) he should cast aside his doubt and base his prayer on what he is sure of. Then, he should perform two prostrations before Taslim (salutation). If he has prayed five Rak'at, they will make his Salat (prayer) an even number for him and if he has prayed exactly four, they (i.e. two prostrations) will be humiliation for the devil..' (Narrated by Abu Dawud).
It is stated in Al-Muqaddimah al-Hadramiyyah: 'If one doubts [whether he performed] a bowing (ruku’), a prostration, or a rak'ah, he must perform it and prostrate [for forgetfulness], even if the doubt is removed before the Salam—unless the doubt is removed before he performs what would potentially be an addition. Thus, if he doubts whether he prayed three or four, he is obligated to build upon the minimum.' And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible for a menstruating woman to recite the Quran from the computer without actually touching the Quran?
It is not permissible for a woman in her menstrual period, or in postpartum to recite the Quran, even by heart, or without actually touching the Quran itself. Recitation itself is what is prohibited on her regardless of how it is done. However, it is permissible for her to surf through the Quran by her eyes, or to recall it in her head without uttering the words. There is no harm for her to look at the Quranic verses on the computer without touching it, or to utter the words as this is called looking not reciting or reading.